Kobanê Davası’nın avukatları yargı sürecini protesto etti

Kobanê Davası’nda duruşma periyotlarıyla yargının bir işkenceye dönüştüğünü belirten avukatlar yargı sürecini protesto ederek, sahte yargılamanın tarafı olamayacaklarını ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Kasım 2021
  • 16:19

Kobanê Davası’nda yargı sürecini protesto eden avukatlar ile HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, milletvekillerinin katılımıyla HDP genel merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

“Göstermelik yargılamanın bir parçası olunmayacak”

Toplantıda ilk söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm davanın talimatlarla süren bir kumpas davası olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Burada bir yargılama yapılmıyor, gerçeklerin açığa çıkması istenmiyor ellerinde bir karar var partimizi susturmaya ve kapatmaya gerçek yapılmaya yönelik bir karar bu. Özellikle yargılanan arkadaşlarımız bu oyunun parçası olmayacaklarını söylüyorlar. Göstermelik bir yargı ile malzeme yaparak kendi istedikleri sonuçları çıkarmaya yönelik bir oyunun parçası olmayacaklarını söylemiştik. Baştan beri söylemiştik HDP bu davada yargılanan değil yargılayacak olacak. Gerçek sorumluların yargılandığı bir süreç bu ülkede gerçekleşecek. Bunun mücadelesini vermeyi sürdüreceğiz. Gerçeklerin açığa çıkması gibi bir dert varsa adil yargılama ve savunma hakkının sağlanması ile birlikte bu yapılmalıdır.  Yargılanan arkadaşlarımız ve avukat arkadaşlarımız duruşmalara katılmıyorlar. Bu davalara katılmak oynanan oyunun parçası haline gelmek anlamına geliyordu. Bu haftaki yargılamada arkadaşlarımız bulunmadı. Bundan sonraki süreçte bu tutum devam ederse arkadaşlarımız bu sürecin parçası olmayacak.”

Bir ayın üç haftası süren duruşma işkencedir

Avukat Arzu Kurt’ta konuşmasında sahte yargılamanın tarafı olmayacaklarını vurguladı. Avukat Çiğdem Kozan da duruşma periyotlarının sıklığı üzerine şunları söyledi:

“Yargılanan arkadaşların duruşma periyotlarındaki durumuna değinmek gerekiyor. Ayda 3 hafta boyunca ya duruşma salonunda ya da SEGBİS odalarında duruşmaya katılmaya zorlanıyorlar. Bir ayın 3 haftasının duruşma yapılmasının kötü muamele olduğunu söyledik. Duruşmaya gelip giden arkadaşlarımız havalandırma haklarını kullanamıyorlar. Sosyal aktivitelerini yerlerine getiremiyorlar. Bir diğer husus da aile görüşü. Bu görüşlere denk gelen arkadaşlarımızı seçim yapmak zorunda bırakıyor. Arkadaşlarımızın yargılandığı başka dosyaları da var ancak bu mahkeme arkadaşlarımızın o dosyalarda savunma yapma imkanı tanımıyor. Bu işkenceye dönüştü. Müvekkillerimiz belgelere ulaşamıyor biz bile ulaşmakta zorlanıyor.” 

Yargı sürecindeki hukuksuzluğa değinen Kozan “Bizler mahkemenin adil yargılama arayışı olmadığını gördük. Mahkeme hızlıca karar çıkarmaya çalışıyor ve adil yargılama hakkını ihlal eden heyeti HSK’ya şikayet etme durumunda kaldık” dedi.