Kobanê Günü etkinlikleri

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla birçok yerde etkinlikler düzenlenerek “Kobanê direnişi” selamlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Kasım 2021
  • 20:30

Diyarbakır, Van, Hakkari, Mersin, Adana ve Şırnak’ta, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’ne ilişkin düzenlenen kutlama etkinliklerinde, “Kobanê direnişi”nin tüm halklar için bir umut olduğu belirtildi. Kobanê’de de kitlesel bir eylem gerçekleştirildi.

Diyarbakır

Dicle Kültür Derneği, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Sur’da bulunan dernek binalarında etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Kobanê direnişinin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre etkinlikte konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kobanê direnişinin önemine vurgu yaparak, “Bütün devletler DAİŞ’in yaptığı katliamları izledi. Bugüne kadar DAİŞ’e karşı hiçbiri bir direniş göstermedi. Kürtler, DAİŞ’i durdurdu. Kürtler, Kürt ve Kürdistan’ın ismini insanlık tarihine yazdılar” dedi.

Kürt kadınların öncülüğünde gelişen direnişin IŞİD zihniyetini dağıttığını ifade eden Öztürk, “Kürtleri bütün dünyaya tanıtan bu direniş oldu. Bugün bir umut varsa bu Kobanê direnişi sayesindedir. Kobanê bize çaresiz olmadığımızı, ABD ve Avrupa’nın sistemine mecbur olmadığımızı gösterdi” şeklinde vurguladı.

Kobanê’de “ulusal birlik ruhu”nun ortaya çıktığını savunan Öztürk “Başur, Bakur ve Rojhilat’ta bir oldu. Biz bugün bu ruhu diri tutmalıyız. Bu sebeple Kobanê’de oluşan birlik ruhunu kaybetmemiz gerekiyor. Bakur’da da Rojava’da da, Rojhilat’ta da diplomatik olarak da siyaseten de güçlüyüz” diye konuştu. Etkinlik müzik dinletisiyle sona erdi.

Van

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü parti binasında etkinlik yaptı. Etkinliğe, HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü, Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan HDP PM Üyesi Ökkeş Kava, IŞİD’e karşı Kürtlerin dünyada örneğinin olmadığı bir şekilde direndiklerini belirtti. Diyarbakır Cezaevi’nde Mazlum Doğan ve Kemal Pir’in verdiği mücadeleyi hatırlatan Kava, Kobanê’de Doğan ve Pir’lerin verdiği mücadele ruhunun bir kez daha diriltildiğini ifade etti.

HDP Çaldıran İlçe Eşbaşkanı Gönül Uzunay ise, kadınların verdiği mücadelenin ön plana çıktığı Kobanê direnişinin, bir “kadın devrimi” niteliğini taşıdığını öne sürdü. “Kürt kadınların orada yıllardır verilen özgürlük mücadelesinin tüm birikimini zaferle taçlandırdıklarını” kaydeden Uzunay, Arîn Mîrkan şahsında Kürt kadınların dünyada rol model olarak kabul edildiğini ve kadınlara direniş açısından ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Veysi Altay’ın “Nû Jîn” belgeselinin gösterimi yapıldı. Etkinlik, HDP Gençlik Meclisi üyelerinin okuduğu şiirlerle son buldu.

Adana

HDP Adana il binasında düzenlenen etkinliğe, HDP Parti Meclisi üyeleri, HDP İl Eşbaşkanları Mehmet Karakış ve Gülseren Tural ile sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, Rojava devrimi ateşinin Kobanê’de yakıldığını ifade ederek, devrimin tüm halklar için bir umut olduğunu söyledi. Etkinlik sinevizyon gösterimi ile son buldu.

Mersin

HDP Mersin il binasındaki etkinlikte ise “İnsanlığın barbarlığa karşı zafer günü 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun” yazılı pankart açıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik, Kobanê direnişini anlatan şarkılar eşliğinde çekilen halay ile başladı. Etkinlikte konuşan HDP PM üyesi Seher Kadiroğlu, “Kürt kadınların öncülüğünde barbar IŞİD’e karşı kazanılan kadın devrimini selamlıyoruz. Kürt kadınlar, bu devrimi tüm dünya halklarına armağan etti” dedi. Erdoğan’ın Kobanê direnişi sırasında “Kobanê düştü düşecek” sözlerini anımsatan Kadiroğlu, “Kobanê düşmedi, aksine büyüdü ve bugünlere geldi” diye konuştu. Suriye’deki iç savaşa dikkati çeken Kadiroğlu, Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü savaşa halkların tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

Etkinlik, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde sonlandı.

Hakkari

HDP Hakkari İl Örgütü de sinevizyon etkinliği düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı parti binasındaki etkinlikte konuşan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, “Kobanê de birçok arkadaşımız, anne, baba ve kardeşimiz mücadelede yaşamını yitirdi. Bu özel günde, Kobanê direnişinde yaşamını yitiren ve mücadelede en ön safta yer alan tüm yoldaşların anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz” dedi.

HDP Yüksekova ilçe binasında çok sayıda kişinin katılımıyla Dünya Kobanê Günü etkinliği gerçekleştirildi.

Şırnak

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Tilqebîn (Başverimli) beldesinde Dünya Kobanê Günü vesilesiyle kutlama şöleni gerçekleştirildi. HDP Belde binasının önünde yapılan kutlamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP il ve ilçe örgütleri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi yanı sıra onlarca kişi katıldı. Şölen yapıldığı alanda, “Kobanê özgürlüktür, biz direnerek kazandık, direnerek de kazanacağız” pankartı asıldı.

Şölen çekilen halaylarla başladı. Ardından HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Kadir Kunur konuştu. Kunur, mücadelelerini her şart ve koşulda sürdüreceklerini ifade ederek, “Bizler saldırıları her türlüsüne karşı kendimizi örgütlüyoruz. Bizler dilimiz, kültürümüz ve kimliğimizle özgürlük mücadelesini sürdüreceğiz. Özgürlüğü kazanana kadar mücadele edeceğiz. Boyun eğmeyeceğiz ve direnmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise “Bugünü yaratanlar Kürt halkı ve Kürt kadınlarıydı. Dünyada Kürtlerin ismini bile hiç duymayanlar ve bilmeyenler bu direniş destanıyla tanıdı” diyerek IŞİD’e karşı mücadelede Kobanê direnişinin öneminin altını çizdi ve “Kürt ulusal birliği” vurgusu yaptı.

Kobanê

ANF’de yer alan habere göre, Kobanê’de Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya gelen kent halkı ve Reqa’dan gelen bir heyet, Şehîd Egîd Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşten önce Reqa Demokratik Sivil Yönetimi heyeti bir açıklama yaptı. Reqa Yasama Meclisi Eşbaşkanı Rîhab El-Nafi “Halkların iradesi bir olduğu için bugün Kobanê ile dayanışma günü olarak ilan edildi. Bazıları büyük bir heyecanla ‘Kobanê düştü düşecek’ dediğinde Kobanê, YPG ve YPJ saflarındaki gençler ile enternasyolnalist gençlerin direnişi sayesinde düşmediğini herkese ispat etti” ifadelerini kullanarak IŞİD’e karşı mücadelede direnişin tuttuğu yere dikkat çekti. El Nafi, Kobanê direnişi sayesinde, Girê Spî, Minbicê, Reqa, Tebqa ve Dêrazor’un IŞİD çetelerinden özgürleştirildiğini sözlerine ekledi.

Açıklamada “Kobanê’ye dönük her saldırı Suriye topraklarına, sivil ve uluslararası topluma yapılan saldırı demektir. Özellikle Suriye krizine müdahil olan bütün devletlere dönüktür. Onlar insanlık dışı ve vahşi suçların önüne geçtiği için bu direnişe borçludur” ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklama ardından Şehîd Egîd Meydanı’na doğru yürüyüş başladı. Yürüyüşte, Kobanê direnişi şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Yürüyüşün son durağında yapılan mitingde Kobanê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Mistefa Êto, Dünya Kobanê Günü’nü kutladı.

Mistefa Êto, “1 Kasım’dan bahsettiğimiz zaman 15 Ağustos ve 19 Temmuz direnişini hatırlıyoruz. Kobanê’nin kutsal toprakları özgür halkların direnişini bize hatırlatıyor. Bu küçük şehir bütün dünyaya direnişin kalesi olduğunu ispat etti” diye konuştu.

Mitingde bir konuşma yapan Reqa Sivil Meclisi Eş Başkanı Şêx Mihemed Nûr El-Zêb, “Burada Reqa’dan Tebqa ve Baxoz’a kadar üst üste zaferler kazanıldı. Suriye halkı olarak insanlığa karşı olan bütün düşmanlara karşı bir olacağız” diye belirtti.

Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Felek Yûsif ise kadınların direnişte tuttuğu yerin önemine dikkat çekerek, Kobanê’nin IŞİD’e ve işgalci Türk devletine karşı mücadelenin sembolü olduğunu savundu.

Miting sanatçı Muradê Hemzo Kürtçe ve Arapça şarkılarla sona erdi.

Kaynak: MA, ANF