Kobanê Davası’nda dört tahliye

Kobanê Davası’nın 3. duruşması Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Zeki Çelik, İbrahim Binici, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün’e tahliye kararı çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Haziran 2021
  • 18:41

Kobanê Davası'nın 3. duruşmasının son oturumu, Sincan Hapishane Kampüsü’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci, tutukluluk incelemesine dair beyanlarını iletmek üzere söz aldı. Deniz Poyraz’ı anarak konuşmasına başlayan Ölbeci, HDP’de daha çok kadın alanında çalışma yürüttüğünü belirterek şunları vurguladı: “Kadınlar için mücadele ettim ve etmeye devam edeceğim. Şimdiye kadar elde ettiğimiz kazanımlar erkek zihniyetine karşı verdiğimiz mücadelenin sonucudur.”

Ölbeci savunmasını devamında şunları vurguladı:

“AİHM kararları uygulanmıyor, hukuk ayaklar altına alınıyor. Ben Adıyamanlıyım. IŞİD Kobanê’ye saldırdığında Adıyaman’da büyük bir korku ve panik yaşandı. İnsanlar gelecekleri için kaygılandılar. Özellikle Aleviler bu korkuyu daha derinden yaşadı. Bu korku iki yönlüydü. Birincisi kendileri içindi, ikincisi ise Şengal’de yaşanan katliamın Kobanê’de yaşanma ihtimaliydi. Bu nedenle insanlar sokağa çıktı. Bu aynı zamanda insan olmanın gereğiydi. Bir yandan IŞİD’i protesto ediyorlardı, öte yandan IŞİD’ten kaçanlara yüreklerini açtılar. Bunu yapanlar sadece HDP’li ya da bileşenleri değildi. AKP’liler, CHP’liler bütün halk Kobanê halkına gönlünü açtı.”

Maçoğlu: Bazı yerlerde kimi hazırlıklar yapılıyor

Duruşmada söz alan dava avukatlarından Kenan Maçoğlu, duruşma savcısının HDP’in kapatılması istemiyle açılan davanın ve KCK yargılamasına yönelik iddianamelerinin de dosyaya istediğini belirtti. Savcının yeni delil arayışında olduğunu kaydeden Maçoğlu şunları ifade etti:

“Savcı HDP’nin kapatma iddianamesini neden istediğini açıklamadı ama açıklama yapması gerekiyor. Bunun dosya ile ne ilgisi var. Anlaşılıyor ki bazı yerlerde kimi hazırlıklar yapılıyor, bunlar savcı beyin kulağına fısıldanıyor ve onun gereğini yerine getiriyor.”

Maçoğlu’nun ardından tutuklu siyasetçilerden RTÜK üyesi Ali Ürküt’ün avukatı Erhan Ürküt, Gülfer Akkaya’nın avukatı İbrahim Ergün, Sebahat Tuncel ve Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü, Bülent Parmaksız’ın avukatı Gülşen Uzunel söz alarak tahliye talep eden savunmalarını yaptı.

Dört kişi daha tahliye

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Zeki Çelik, İbrahim Binici, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün’ün adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vererek bir sonraki duruşmanın başlama tarihini 20 Eylül’e erteledi.