Kızıl Bayrak'ın yeni sayısı çıktı

Kızıl Bayrak "Restorasyon' sosyalizm ve sol hareket" başlığıyla yayımlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Kasım 2021
  • 10:10

Kızıl Bayrak gazetesinin dijital yayının yeni sayısı yayımlandı. “Restorasyon’ sosyalizm ve sol hareket” başlıklı kapak yazısında, düzen cephesindeki “restorasyon” tartışmaları ele alınıyor.

“Türkiye’de hüküm süren rejimin karakteri sermaye düzeninin farklı aktörleri tarafından tartışmaya açılmış bulunuyor” denilen yazıda, bu tartışmaların sermaye devletinin yeni bir düzeyde onarılması ve tahkim edilmesi amacı taşıdığı vurgulanıyor. Burjuva siyasetin ortalığı bulandırdığı, parlamentarist sol güçlerin ise kitlelerin umudunu düzene bağlamaya çalıştığı şu günlerde “Sınıfa karşı sınıf” bakışının önemine değinilerek şunlar ifade ediliyor:

“Burjuva siyasetin ortalığı bulandırdığı, parlamentarist sol güçlerin ise kitlelerin umudunu burjuva muhalefet üzerinden düzene bağlamaya çalıştığı şu günlerde, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!” şiarı her zamankinden çok daha güçlü bir şekilde öne çıkarılabilmeli, işçi sınıfı ve emekçiler içerisinde görünür hale getirilmelidir.”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleşen eylem, etkinliklerin yer aldığı sayıda ayrıca “Geçinemiyoruz” eylemleri, asgari ücret üzerine, süren ekonomik kriz, saray rejiminin Körfez şeyhleri ile görüşmeleri, CHP ve TÜSİAD’ın Kürt açılımı gibi konulara dair yazılar bulunuyor. 

F. Engels’in doğum günü vesilesiyle gazetenin orta sayfasında yer alan “Engels, oportünizm ve devrim” başlıklı yazıda şunlar vurgulanıyor:

Engels, “yasalara karşı tutum”un hukuki ya da ahlaki bir sorun olmadığını, yasalcılığı söylemde ifade etmenin dahi işçi hareketi için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyler. Oportünist yöneticilerin Engels’in şiddete dair Fischer’e yazdığı orijinal mektubundaki formülasyonu kendi oportünist eğilimlerine göre tahrif etmeleri tam bir skandaldır. Kaybolduğu düşünülen Engels’in Fischer’e mektubunun orijinali ilk kez 1967 yılında, “Devrim ve legalizm” başlığıyla “International Review of Sozial History”de yayımlanır.”

Gazeteden öne çıkan diğer yazılardan bazı başlıklar şöyle:

-Düzenin temsilcileri ezilenlerin derdine derman olabilir mi?

-Asgari ücret sömürü ve baskı düzeniyle mücadele gündemidir

-Savaş ekonomisinin çöküşü: Kur krizi

-Saray rejimi Körfez şeyhlerinin ayağına düştü

-CHP ve TÜSİAD’ın “Kürt açılımı” ve sınırları

-Sokaklarda “istifa” sesleri…

-Avrupa’da aşıya rağmen pandemide 4. dalga

-Burkina Faso halkının Fransa karşıtı eylemleri

-İsviçre’de halk oylaması

Gazetenin yeni sayısına buradan erişebilirsiniz...