Kayyım atanan illerde protestolara polis terörü

Diyarbakır, Mardin ve Van’da kayyımları protesto eden kitleler polis terörüyle karşılaştı. Darp ve işkenceyle çok sayıda kişi gözaltına alınırken, HDP’li vekillerden de yaralananlar, hastaneye kaldırılanlar oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ağustos 2019
  • 16:46

AKP iktidarının dün kayyım atadığı belediyelerin olduğu Diyarbakır, Mardin ve Van’da bugün de HDP’nin çağrısıyla kitleler sokaklara çıkarken, eylemlerde polis terör estirdi.

Protestolara biber gazı ve TOMA’larla saldıran polis, cop ve kalkanlarla kitleleri darp ve işkenceyle gözaltına aldı. Polis saldırılarında HDP’li vekillerin de aralarında olduğu yaralananlar oldu.

Diyarbakır’da HDP’li vekiller hastaneye kaldırıldı

Diyarbakır’da polis terörüne karşın eylemler devam etti. HDP Diyarbakır İl Örgütü binasının girişinde oturma eylemi yapan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in de aralarında olduğu kitle bir süre sonra polisin azgınca saldırısıyla karşılaştı. Polisin saldırısında HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP milletvekili Semra Güzel hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan bugün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne yürümek isteyen kitlelere yönelik saldırıda da HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın kafasına gelen cop darbesiyle bayıldığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki protestolarda da terör estiren 4 kişi darp ve işkenceyle gözaltına aldığı belirtildi. Gözaltına alınanların Fesih Balbay, Yaşar Akboğa, Veli Eren ve Berfin Can olduğu kaydedildi.

Diyarbakır’da protestoları takip eden gazeteci Yelda Özbek de gözaltına alındı.

Mardin’deki saldırıda basına gözaltı

Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapmak için belediyenin yakınlarında bir araya gelenler polis ablukasıyla karşılandı. Eylem yasağı dayatmasında bulunan polise sloganla karşılık veren kitle kısa süre sonra saldırıya uğradı.

HDP milletvekillerinden Tülay Hatimoğlu, Serpil Kemalbay ve Pero Dündar’ın da aralarında olduğu kitleye saldırıda yaralananlar olduğu öğrenilirken, üç vekilin hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Eylemi takip eden gazeteciler de polisin saldırısıyla karşılaştı. Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç ile Jinnews muhabiri Rojda Aydın’ın yanı sıra gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak’ın gözaltına alındığı bildirildi.

Van’da da art arda saldırı

HDP binasından Feqiyê Teyran Parkı’na yürümek isteyen kitleye polis saldırdı. Polisin tazyikli su ve copla saldırısında yaralananlar olurken, sonrasında Cumhuriyet Caddesi’nde oturma eylemiyle protestoya devam edildi.

Burada da polisin saldırısı eksik olmadı. Biber gazları ve TOMA’larla yapılan saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İLİŞKİLİ HABERLER