İstanbul’da kayyım protestolarına engelleme ve gözaltı

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oturma eylemi engellenirken milletvekilleri oturma eylemi gerçekleştirdi. Kadınların eylemine ise saldıran polis 20’yi aşkın kişiyi gözaltına aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ağustos 2019
  • 18:34

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı İstanbul’da bugün yapılmak istenen eylemler polisler tarafından engellenirken polis kadınların Beşiktaş’taki eylemine saldırarak 20’yi aşkın kişiyi gözaltına aldı.

Kadınların eyleminde 20’yi aşkın gözaltı

Beşiktaş meydanda kayyım saldırısını protesto etmek isteyen kadınlar polisin engellemesiyle karşılaştılar. Polisin iskelede açıklama yapabileceklerini söylemesi üzerine iskele önüne giden kadınlar polisler tarafından çembere alındılar.

Biber gazıyla saldırıya geçen polis 20’yi aşkın kişiyi gözaltına alırken kadınlar polis saldırısına “Direne direne kazanacağız!”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz!” sloganlarıyla karşılık verdi.

Polisin kadınları darp ederek gözaltına alınmasına engel olmaya çalışan milletvekili Serpil Kemalbay da polisler tarafından zorla uzaklaştırıldı.

Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş da saldırı sırasında gözaltına alındı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’ye engelleme

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) tarafından Beşiktaş’taki Barbaros Parkı’nda oturma eylemi yapmak istedi.

Eyleme HDP Gurp Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Ahmet Şık, Oya Ersoy, Dilan Dirayet Taşdemir, Dilşat Canbaz Kaya ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi. 

Eylem öncesi alanı şeritlerle kapatan polisler açıklamaya izin vereceklerini ancak oturma eylemine müsaade etmeyeceklerini söyledi. 

Görüşmeler sonucu basın açıklamasına geçildi. DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kamber Saygılı tarafından yapılan açıklamada 31 Mart’ta İstanbul’da iptal edilen seçimle birlikte İBB’ye de kayyım atandığı ve kayyımın 23 Haziran’da gönderildiğini söyledi.

Diyarbakır, Mardin ve Van’daki kayyım saldırılarına karşı da birlikte mücadele edeceklerini ifade etti.

Açıklama “Birlikte kazandık birlikte savunacağız!”, “Kayyumlar gidecek biz kalacağız!” sloganlarıyla sona erdi.

Milletvekillerinden oturma eylemi

Açıklamanın ardından kitle alandan uzaklaşırken milletvekilleri oturma eylemine başladı. Milletvekillerinin çevresini saran polisler onların yanına dönmek isteyenleri engelledi.

Oturma eyleminin ardından Züleyha Gülüm tarafından yapılan kısa açıklamada kayyım hukuksuzluğu teşhir edilerek baskılara boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise polisin engellemesine tepki göstererek bunun hukuki bir gerekçesinin olamayacağını belirtti.

“Bu tablo demokrasinin olmadığının kayyum zihniyetini ortaya koyuyor. Yurttaşların haklarına müdahale var buna izin vermeyeceğiz. Kayyum AKP’nin simgesi haline geldi. KHK ile kayyum getirilmişse de hukuka uygun değildir. Azda olsa var olan demokratik temayüllere aykırıdır. Bu saldırı Kürtlerin tercihine bir darbedir. Buna razı olamayacağız” dedi.

Açıklamanın ardından bir süre daha bekleyişlerini sürdüren milletvekilleri sloganla eylemi sonlandırdı.