Mardin ve Van’da kayyım protestoları

Belediyelere kayyım atanan Mardin ve Van’da protestolar devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2019
  • 19:33

HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı eylemler bugün de devam etti. Kayyım atanan Mardin ve Van'da halkın eylemlere katılması engellenirken görevden alınan eşbaşkanlar ve HDP’li milletvekilleri saldırıları protesto etti.

Van’da yürüyüş ve polis saldırısı

Van’da da kayyım saldırısına karşı protestolar dördüncü gününde devam etti.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin ziyaretinin ardından aralarında milletvekillerinin de olduğu yüzlerce kişi yürüyüşe geçti.

 Kültür Sarayı'ndan Maraş Caddesi'ne doğru yapılan yürüyüşte “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Van halkı uyuma iradene sahip çık!”, “Kahrolsun AKP!” sloganları atıldı.

Bir süre sonra zırhlı araçlarla saldıran polis kitleye gaz bombaları attı. Saldırının ardından kitle HDP il binasına geçti.

Mardin’de basın açıklaması

Mardin’de ise bugün Karayolları Parkı’nda düzenlenen kitlesel eylemle kayyım saldırısı protesto edildi. Yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın yanı sıra kent ve bölge milletvekilleri önce parti il binası önünde toplandı. Ardından polis ablukası altında Karayolları Parkı’na yüründü.

Çevrede toplanan halkın yürüyüşe ve açıklamaya katılması engellenirken parkın etrafında toplananlar ise alkış ve sloganlarla eyleme destek verdi.

Parkta ilk açıklamayı yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, kayyım saldırısının “ülkede karışıklık yaratarak kendi iktidarlarını sürdürmeye çalışan bir avuç azınlığın işi” olduğunu vurgulayarak iktidarın yargıyı bir sopa olarak kullanmasını teşhir etti.

“Kayyum demek, gasp, hırsızlık, talan, halkın yarattığı değerlerin talan edilmesi demektir. Bu gün eşbaşkanlarımızı suçlayanlar, önceki kayyumlar döneminde yaşanan talanın hesabını versinler” dedi.

Toğrul , kayyım saldırısına karşı yapılan eylemlerin yasaklanması ve polis saldırısını teşhir ederek konuşmasını sonlandırdı.

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ise iftiralarla algı operasyonu yapıldığını vurgulayarak şunları dile getirdi: “MARSU'ya tek kuruş gönderilmedi. SGK 15 milyondan 11 milyonunu keserek 4 milyon gönderdi. Oysa işçiye, memura, tüm çalışanlara vermemiz gereken para 12,5 milyondur. Yalan iftiralarla farklı yerlere para gönderilmesini engellemek için yapıyoruz deniliyor. İşçiye memura verecek para bırakmamışsınız. Belediyeyi borçlandırmışsınız. Algı operasyonlarıyla bu darbeyi meşrulaştırmaya çalışan mantık, iftiralarla bu ülkeyi yönetmek istiyor.”

Türk, “hediye, yemek” vb. isimler altında yapılan yolsuzlukları hatırlatarak bunları ortaya çıkardıkları için hedef alındıklarını belirterek son olarak şunları ifade etti: “Baskıyla, polis zoruyla sorunlar çözülmez. Anti demokratik uygulamaların olduğu bir ülkede sadece Kürtler zarar görmüyor, Türk halkı da zarar görüyor. Yarın hepimiz zarar göreceğiz. Bu akıldan dönülmesi gerekiyor. Kayyum talimat vererek ‘Konuşturmayın, yürütmeyin’ diyor, yolları kapatıyor. Siz kayyum olarak mı talimat veriyorsunuz, vali olarak mı? Bu kayyum kime karşı hesap verecek.”

Konuşmalardan sonra “Direne direne kazanacağız!”, “Mardin'de kayyum istemiyoruz!” sloganlarıyla HDP il binasına yüründü.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı