İstanbul’da 1 Mayıs baskınları ve gözaltı terörü

İstanbul’da 1 Mayıs’ın ardından gözaltı terörü estirildi ve ÇHD 47 kişinin ev baskınlarıyla gözaltına alındığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2024
  • 08:20

İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim’in zorlanmasının ardından çok sayıda eve baskın düzenlendi.

47 kişinin evinin basıldığı paylaşılırken, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Öğrenci Faaliyeti, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, SOL Parti, Kaldıraç, Sosyalist Meclisler Federasyonu, TÖP ve Halkevleri sosyal medya hesaplarından çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Devrimci Gençlik Dernekleri yaptığı açıklamayla “Evlerimiz polis tarafından basıldı! Taksim’e yürümek suç değil ülkesini ve halkını seven herkesin görevidir!” dedi.

Halkevleri üyelerinin evlerine yapılan polis baskınında gözaltı gerekçesinin “yasadışı eyleme katılmak” olduğu ifade edildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gözaltıların takibini yapacaklarını duyurdu.

ÇHD, ifade işlemlerinin devam ettiğini 1 Mayıs günü ve bu sabah (3 Mayıs) gözaltına alınanların yarın (4 Mayıs) adliyeye sevk edileceklerini duyurdu.

Bakan’dan pişkin açıklama

Sarayın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabında gözaltı saldırısına ilişkin yaptığı paylaşımda 1 Mayıs’ı terörize etmeye çalıştı. Paylaşımda sendikaların, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin çağrısı ile Saraçhane’de yapılan eylemde Taksim’e yürümek isteyenlere yönelik yapılan ev baskınlarında 29 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. 29 kişinin ikametgâh adreslerinde alınmasına rağmen “kaçtıkları adreslerde yakalandı” ifadelerini sarf eden Yerlikaya saldırıların süreceğini söyledi. Paylaştığı videoda ise işkence görüntülerini ifşa etti. Görüntülerde ters kelepçe işkencesi ve slogan atanların ağızlarının kapatılmaya çalışıldığı görünüyor.

Gözaltıların süresi bir gün daha uzatıldı

1 Mayıs günü gözaltına alınan ve serbest bırakılmayan Partizan ve Gençlik Komiteleri’nden 35 kişinin gözaltı süresi bir gün daha uzatıldı. ÇHD İstanbul Şubesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararın henüz tebliğ edilmediğini belirtti.