Kayseri 1 Mayıs’ının gösterdikleri!

Sınıf devrimcileri Kayseri’de 1 Mayıs hazırlık çalışmasının sağlam bir politik içerikle sınıfa ulaştırılmasını önemsediler. “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarıyla yaygın bir politik çalışma yürüttüler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2024
  • 19:00

Kayseri’de kapitalistler her 1 Mayıs öncesinde “sömürücü sınıf” güdüsüyle harekete geçerler. İşçilerin 1 Mayıs’a katılımını zayıflatmak için özel çaba sarf ederler. Bu yıl da o sömürücü sınıf refleksiyle işçilerin karşısına dikildiler. Kapitalistler resmi tatil günü olmasına rağmen 1 Mayıs’ta işçilere çalışmayı dayatarak “mesai zorunlu” dediler.

Kapitalistler, polis gibi “havuç/sopa” kullandılar. Bazıları 1 günlük çalışmaya iki günlük mesai ücreti öneyerek “havuç” uzattı, kimileri ise işten atma tehdidiyle “sopa” salladılar. Her iki durumda da hedef aynı: İşçilerin 1 Mayıs alanlarına gitmesini engellemek! Buna rağmen ileri işçiler rüşvet ve tehdit dayatmalarına pabuç bırakmadı. 1 Mayıs’ı nitelik ve nicelik olarak güçlendirmek için işçilerin katılımını artırmaya çalıştılar.

***

Kayseri’de Türk-İş Bölge Başkanlığı, geçen yıl olduğu gibi bölücü bir tutum sergileyerek yine devletlilerin talimatlarına uydu. Tabanın “birleşik, kitlesel 1 Mayıs” talebine kulaklarını tıkayan yozlaşmış bürokratlar, her zaman yaptıkları gibi sermayeye hizmet ettiler. Yaklaşık 350 kişilik sembolik bir katılımla basın açıklaması yapmakla yetinerek kapitalistleri ve saray rejimini memnun ettiler. Türk-İş’e bağlı olan ve ortak 1 Mayıs’a katılan tek sendika TÜMTİS oldu.

Kapitalistlerin onayı ile neredeyse tüm büyük işletmelerde yetkili olan, Kayseri de yaklaşık 15 bin üyesi bulunan Hak-İş bürokratları ise, 1 Mayıs’ta yaklaşık 100 sendika yöneticisinin katılımıyla saat 11.00’de basın açıklaması yapma utanmazlığının altına imza attı. İşçileri 1 Mayıs’tan uzak tutarken, pişkince ortalığa çıkıp basın açıklaması yapan bu yozlaşmış ağa takımı, esas misyonunun sermeye hizmet olduğunu tam bir utanmazlıkla yeniden herkese gösterdi.

***

1 Mayıs mitingi için resmi başvuruyu KESK ve DİSK yaptı. Salih Avgun Paşa Caddesi’nde bir araya gelen işçi ve emekçiler Mimar Sinan Parkı’na coşkulu sloganlarla yürüdü. DİSK ve KESK öncülüğünde yapılan 1 Mayıs mitingine BDSP, Eğitim Sen, SES, BES, CHP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKP, Tüm Emekli-Sen üyeleri de katıldı.

1 Mayıs alanına işçi ve emekçiler farklı noktalarda kortej oluşturup yürüyerek geldiler. Bu nedenle Kayseri kent merkezinin tüm önemli noktalarında 1 Mayıs coşkusu yaşandı.

Eski adliye önünde saat 13.00’de bir araya gelen işçi ve emekliler, DİSK Dev Yapı-İş. DİSK Dev Sağlık-İş ve DİSK Emekli-Sen’in ortak imzası bulunan “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı arkasında kortej oluşturarak 1 Mayıs alanına doğru yürüdüler. “Savaşa, baskıya, sosyal yıkıma geçit yok! Yaşasın 1 Mayıs!” şiarının yer aldığı BDSP pankartı arkasında kortej oluşturan kitle, saat 13.00’de 1 Mayıs alanına doğru yürüyüşe geçti. KESK bileşenleri ile SOL Parti ise Eğitim Sen Kayseri binası önünde buluşarak miting alanına yürüdüler. 

Mitingde ekonomik kriz ve sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele vurgusu öne çıktı. Hem DİSK hem KESK adına yapılan konuşmalarda özelde Gazze katliamı, genelde emperyalist savaşa karşı mücadele ve faşist baskılara yönelik tepki, saldırılara karşı işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesi vurguları öne çıkartıldı.

***

Bu yıl devrimci hareket 1 Mayıs’ta yoktu. 1 Mayıs’ta ortaya çıkan tablo giderek zayıflayan ve iddia kaybına uğrayan devrimci hareketin göstergesiydi. Devrimci demokrat hareketler, Kayseri’nin hiçbir noktasında 1 Mayıs öncesinde simgesel de olsa politik kimliklerini yansıtan propaganda ve ajitasyon faaliyeti yürütmediler. Devrimci demokrat yapılardan herhangi biri pankart veya flamalarıyla 1 Mayıs alanında yer almadı.

Reformist cephede de güç kaybı olduğu görüldü. DEM Parti sınırlı bir katılımla 1 Mayıs’ta yer aldı. Sol Partinin katılımı geçen yıldan da zayıftı. Geçen yıl olduğu gibi reformist yapılardan en kitlesel olanı EMEP de yerel seçimlerde aday çıkarma ve faaliyet yürütmelerine rağmen katılım açısından belirgin bir artış görülmedi.

***

Sınıf devrimcileri tüm olanaklarıyla sosyal yıkıma karşı krizin faturasının kapitalistlere ödettirilmesi çağrısını yükselttiler. Özelde İsrail’in Gazze’de devam eden katliamına genelde emperyalist savaşa karşı mücadele çağrısını 1 Mayıs çalışmasının merkezine koydular. Devrimci 1 Mayıs hedefi doğrultusunda tüm güçleriyle sınıf merkezli bir çalışma yürüttüler. Merkezinde işçilerin olduğu propaganda ve ajitasyon faaliyetini kesintisiz bir şekilde sürdürdüler.

1 Mayıs öncesinde işten çıkarma saldırılarının hedefinde olan Merkez Çelik, Mondi, İstikbal, HES kablo, Boytaş işçileriyle bir araya geldiler, işçi toplantıları düzenlediler. Organize sanayi bölgelerinin her noktasında 1 Mayıs çağrısını yükselttiler.

Sınıf devrimcileri aynı zamanda 1 Mayıs hazırlık çalışmasının sağlam bir politik içerikle sınıfa ulaştırılmasını önemsediler. “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarıyla yaygın bir politik çalışma yürüttüler. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçiler arasında, İsrail’in Gazze de emperyalistlerin desteği ile yürüttüğü Filistin halkına yönelik katliamı, İsrail terör devletinin ortağı olan AKP iktidarının gerçek yüzünü teşhir ettiler. Kitlesel işten çıkarmalar, iş cinayetleri, sigortasız işçi çalıştırma, kıdem tazminatlarının gasp edilmesi, kiralık işçilik, sefalet ücretleri, uzun süreli işçi çalıştırma vb. saldırılarla ilgili olarak birçok farklı araç da kullandılar. İşçi sınıfını vahşi sömürüye, baskıya karşı hakları ve özgürlükleri için mücadeleye çağırdılar.

1 Mayıs’a hazırlık sürecinde merkezi propaganda-ajitasyon araçlarının yanı sıra yerele özgü materyaller de kullanan sınıf devrimcileri, tek tek fabrikaların sorunlarını içeren ve 1 Mayıs’a işçileri çağıran el ilanlarını yaygın olarak dağıttılar. El ilanlarındaki kısa, özlü mesajları sağlam bir politik içerikle, ekonomizm tuzağına düşmeden, genel olarak işçi sınıfının iktidar mücadelesine bağlama anlayışıyla ele aldılar.

Sınıf devrimcileri 1 Mayıs öncesinde ve sırasında kullandığı materyalleri sınıf içinde kalıcı mevziler kazanmaya hizmet edecek bir tarzda planlandılar. İşçilerin 1 Mayıs eyleminin öznesi haline getirilmesi ve iktisadi sorunların dışındaki siyasi gelişmelere karşı duyarlı olmaları için de çaba gösterdiler. 1 Mayıs’ı sınıf içinde örgütlülüğü arttırmak için önemli bir olanak olarak gördüler. Bu çerçevede işçi kıyımının yaşandığı fabrikalarda hazırlık toplantılar örgütlediler.

Sınıf devrimcilerinin yürüttüğü anlamlı çalışmaların da etkisiyle 1 Mayıs’a işçi katılımında belirgin bir artış oldu. Ayrıca bu yıl işçi ve emekçi kadınlar da İEKK imzalı dövizleriyle katılarak 1 Mayıs’ta kendilerini belirgin bir şekilde hissettirdiler. Katılım açsından belirgin bir artışın olduğu BDSP kortejinin ana omurgasını işçiler oluşturdu. DİSK kortejindeki artışın öznesi de sınıf devrimcileriydi.  

***

Dikkat çekilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, DİSK’te yaşanan çürüme ve yozlaşmanın vardığı boyutu gösteren bir olayın 1 Mayıs hazırlık sürecinde yaşanmış olmasıdır. Dev Yapı-İş Kayseri Bölge Temsilcisi’nin iki yıldır DİSK adına konuşmasından rahatsız olan bürokrat takımı, belki de tarihinde ilk defa resmi yazıyla Dev Sağlık-İş temsilcisinin konuşmacı olmasını istediğini bildirdi. Bu operasyon sınıf devrimcilerinin sınıf içindeki etkisinden duyulan rahatsızlığın dışa vurumuydu. Elbette ki, sınıf devrimcileri bürokrat takımının çevirdiği dalavereleri sınıf içinde teşhir edecek, aynı zamanda devrimci sınıf mücadelesini büyüterek sendika ağalarının saldırılarını ve ayak oyunlarını boşa çıkaracaklardır.

Kayseri BDSP