“Taksim 1 Mayıs alanıdır, yasağı kaldırın!”

İHD İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, sermaye devletinin Taksim yasağına karşı “Taksim 1 Mayıs alanıdır, yasağı kaldırın!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Nisan 2024
  • 12:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, Taksim yasağına karşı “Hukuka uyun! AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının gereğini yerine getirin! Taksim 1 Mayıs alanıdır, yasağı kaldırın!” dedi.

DİSK-KESK-TMMOB-TTB ve TDB’nin “1 Mayıs’ta Taksim’e” çağrıları ve Taksim’in yasaklanması hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“2009 yılında ise 1 Mayıs'ın, ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısı 22 Nisan günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve yine polis bariyerleri ve barikatları ile katılımın engellenmesine rağmen 5 binden fazla kişi, Taksim meydanında 1 Mayıs'ı kutladı.

İktidar tarafından güvenlik güçleri eliyle engellenmeyen 2010, 2011, 2012 yıllarında da 1 Mayıs kutlamaları hiçbir sorun yaşanmadan coşkulu bir şekilde Taksim’de yapıldı.

2013’te ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, metro inşaat çalışmalarını bahane ederek Taksim’i bir kez daha yasakladı.”

“Anayasa Mahkemesi: Taksim, işçilerin ve emekçilerin ortak hafıza mekanıdır.”

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanılarak AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına dikkat çekildi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi; 27/11/2012 tarihli DİSK ve KESK/Türkiye (B. No: 38676/08, 27/11/2012) kararında, 1 Mayıs 2008 tarihinde Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmasının engellenmesi dolayısıyla ihlal kararı vermiştir.

Yine Anayasa Mahkemesi 2023 yılında, Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin ‘Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi’ olduğuna hükmetti.  77 1 Mayıs katliamına özel vurgu yapan Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararında Taksim'in işçi ve emekçilerin ‘ortak hafızası’ olduğunu belirttiği bölüm şöyledir;

‘işçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi  nedeniyle, anılan mekanın sınırlanması, aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır.’

2013 yılından beri Anayasa başta olmak üzere hukuk ayaklar altına alınarak Taksim işçiye ve emekçiye kapatılmıştır. İşçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri, kentlerin en merkezi meydanlarında, İstanbul'da da Taksim'de kutlama hakları vardır, Taksim yasağı kaldırılsın!"