Taksim’de 1 Mayıs

1 Mayıs için Taksim’e çıkmak isteyen çok sayıda kişi polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 09:30

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve Devrimci Gençlik Birliği Taksim'e doğru yürüyüşe başladığında polis saldırısına uğradı.

Polis saldırısında çok sayıda sınıf devrimcisi ve Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan gözaltına alındı. Yürüyüşte "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm! - DGB" ve "Savaşa, baskıya, sosyal yıkıma geçit yok! - BDSP" pankartları açıldı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle:

TOMİS Genel başkanı Dilbirin Acar, TOMİS merkez yöneticisi Nimet Erben, TOMİS merkez yöneticisi Dilbent Türker, DEV TEKSTİL merkez yöneticilerinden Seçil Arı, DEV TEKSTİL İstanbul Avrupa yakası temsilcisi Okan Karaçam, Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan,Murat Yıldırım, İpek Bozkurt, Onur İnce, Uğur Acar, Çayan Kurne, Hakan Koç, Yaren Sarısaltık, Gözde Ekici, Ulaş Uslu, Ümit Erben, Ender Konar, Onur Mert ve Gözde Yerdut.

BDSP polis saldırısının ardından bir kez daha 1Mayıs iradesiyle Taksim'e yürüdü. Osmanbey'den Harbiye'ye sloganlarla yürüyüş yapan BDSP'lilere polis azgınca saldırarak gözaltı yaptı. Yürüyüşe birçok emekçi alkışlarla destek olurken polis şiddetini kınadılar.

Taksim Mis Sokak’ta ise 1 Mayıs pankartı açarak yürüyen Gençlik Komiteleri üyeleri gözaltına alındı. Gençlik Komiteleri sosyal medya hesabından şunları paylaştı:

“Taksim halka yasaklanamaz! İstanbul'da hayatı durdurma pahasına 3 ilçeyi kapatan hükümete dert olsun. Devasa kuşatmayı aştık Taksim'deyiz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Taksim direnişimiz! #1MAYIS

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Kadın Meclisleri ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyeleri de Şişli ilçesi Pangaltı'tan Taksim'e yürümek istedi. Polis ESP, SGDF ve SKM’lilere saldırdı. Saldırı sonucu gözaltına alınanlar "Taksim bizimdir bizim kalacak!", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!" sloganlarını attılar. Eylemde Leyla Can, Erol Tunç, Adnan Polat, Berkan Deveci ve Onur Yoldaş Mete işkenceyle gözaltına alındı. 

“1 Mayıs alanı Taksim Meydanı!", "Biji Yek Gulan!" sloganları ile Taksim'e yürüyen Mücadele Birliği okurları ve Mücadele Birliği muhabiri Serpil Ünal polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Partizan ve YDG de Taksim’e doğru yürümek istedi. “Biji yek gulan! Yaşasın 1 Mayıs! -  Partizan” ve “Örgütlen, dünyayı temelinden sarsalım! - YDG” pankartlarının açıldığı eyleme polis saldırdı.

Partizan, Alınteri, YDG ve SGDF Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek istedi. Taksim’e doğru yürüyüşe geçen kitle polis saldırısına uğradı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Taksim'e yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üye ve yöneticileri de polis işkencesi ile gözaltına alındı.

KATAŞ Sen “Yaşasın 1 Mayıs! Dünya Emeğin olacak!” pankartı ve ajitasyonlarla Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek istedi. Polisin saldırdığı sendika üyeleri gözaltına alındı.

Devrimci Parti de Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek istedi. “Faşizmi kuşat devrime yürü!” pankartı açan Devrimci Parti’liler gözaltına alındı.

Birleşik İşçi Hareketi ve ESP Taksim'e çıkmak isterken polis saldırısına uğradı. "Taksim bizimdir!" pankartı açan BİH ve ESP'liler gözaltına alındı.

Şişli'den Taksim'e yürümek isteyen Gençlik Meclisi ve SODAP'lılara polis saldırdı ve gözaltına aldı.

Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen HKP'lilere polis saldırdı ve gözaltına alındı.

Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen HKP'lilere polis saldırdı ve gözaltına alındı.

ÇHD: 205 kişi gözaltına alındı

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nin sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamaya göre, saat 14.15 itibariyle 205 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan TOMİS başkanı Dilbirin Acar'ın yüzüne ve kafasına darbe aldığı, bu sebeple tomogrofi çekileceği bildirildi. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakılmaya başlandı. Partizan ve Gençlik Komiteleri'nden toplamda 35 kişinin 2 Mayıs günü savcılığa çıkarılacağı duyuruldu.

Saraçhane kolunda polis saldırısı

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB 1 Mayıs buluşma noktası olarak Saraçhane Meydanı’na çağrı yapmıştı. 

Sabah saatlerinden itibaren Saraçhane’de de toplanmalar başladı. Saraçhane’den Taksim’e giden güzergahlar ise polis ablukasına alındı.

Sendika ve meslek örgütlerinin yanı sıra ÇHD, DEM Parti, TKP, TİP, EMEP, Sol Parti, DİP, DGD SEN, EHP, TÖP, Halkevleri, SMİ, TKH, Yeni Dünya İçin Çağrı, Partizan ve Kaldıraç da bu kolda yer aldı. Saraçhane’ye doğru yürüyen SMİ’lilere polis saldırdı.

Saraçhane'de toplandıktan sonra Taksim'e yürümek isteyenlere polis biber gazıyla saldırdı. Polis ablukasına alınan bir grup gözaltına aldı. Birçok kez barikata yüklenen kitleye polis biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı.

Bu sırada DİSK ve KESK Taksim yürüyüşünden vazgeçtiğini duyurdu. Tertip Komitesi'ni oluşturan diğer bileşenlerin de (TMMOB, TTB, TDB) bu karara uyduğu belirtildi.

Tertip Komitesi yürüyüşten vazgeçtiğini açıkladığı sırada kitle tarafından yuhalandı.

Saraçhane'de barikata yüklenen kitleye polis tekrar saldırdı. Biber gazı ve plastik mermi ile saldıran polis Saraçhane Parkı'na girdi. Öte yandan, su kemerinin önünde barikat kuran polis kitlenin toplandığı meydana doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine kitle Aksaray'a doğru yürüyüşe geçti. Aksaray'a kadar polis saldırısı devam etti. 

Kitlenin dağılmasıyla birlikte bu koldaki 1 Mayıs eylemi sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul