Kayseri’de işçilerden 1 Mayıs gözlemleri

Kayseri’de işçiler 1 Mayıs’ta “Kadın işçiler bir adım öne” çıktığını vurgularken, Savunma sanayinde çalışan bir işçi “DİSK Genel Merkezi”nin kürsü operasyonunu anlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Mayıs 2024
  • 13:30

Kayseri’de işçiler 1 Mayıs’a dair gözlemlerini aktarıyor. Bir kadın işçi “Kadın işçiler bir adım öne!” çıktığını vurgularken, Savunma sanayinde çalışan bir işçi “DİSK Genel Merkezi”nin kürsü operasyonunu anlattı.

İşçi kadınlar 1 Mayıs’ta ön saflarda yerini aldı

Emeğe saldırı kesintisiz bir şekilde devam ediyor. İşçi emekçi kadınların hakları ve gelecekleri için en önemli mücadele günlerinden biri olan 1 Mayıs’a sahip çıkmaları gerekiyor.

Kayseri’de 1 Mayıs’ta işçi ve emekçi kadınların meydanlarda olmaları çok önemliydi. 8 Mart’ta şiarımız olan “Kadın işçiler bir adım öne!” bilinci ile emekçi kadınlar olarak siper yoldaşlarımız erkeklerle birlikte alanda en ön saflarda yerimizi aldık. Bu seneki 1 Mayıs’ta kadın işçiler alanda coşkularıyla kendilerini hissettirdiler. Miting alanında varlıklarını dikkate değer bir şekilde gösterdiler. Göğün yarısı olan kadınlar sınıf mücadelesinde en önde yerlerini alarak, kararlılıklarını dosta düşmana gösterdiler. Ve biz kadınlar biliyoruz ki, emeğimize sahip çıkmanın yolu sınıf mücadelesinden geçmektedir. Çocuklarımıza ve yarınlarımıza sahip çıkmak, emeğin hükmedeceği geleceğimizi yaratmak için fabrikada, tarlada, okulda, meydanlarda kısacası yaşamın ve mücadelenin olduğu her yerde kadınlar olarak vardık, varız, var olmaya devam edeceğiz.

1 Mayıs’ta coşkuyla attığımız sloganlarımız ilkemizdir artık.

1 Mayıs’tan aldığımız güçle güne yükleneceğiz

Metal, petrokimya, tarım orman işçileri 1 Mayıs alanındaydı. Kayseri İEKK, işçi ve emekçi kadınlar 1 Mayıs’taydı. Sınıf devrimcileri DİSK kortejinde hem nicelik hem de nitelik olarak ağırlıklarını hissettirdiler. 

Sabah saat 10.00’da Kayseri’de 20 bin üyesi olan Hak-İş 60 kişilik bir katılımla “dostlar alışverişte görsün” misali, sözde 1 Mayıs açıklaması yaptı. Türk-İş Atatürk anıtı önünde sözde bir basın açıklaması yapmakla yetindi. Birleşik kitlesel bir 1 Mayıs konusunda tutarlı davranan, Mimar Sinan Parkı’nda yerini alan Türk-İş’e bağlı tek sendika TÜMTİS oldu.

DİSK’in bürokratları sınıf devrimcilerinden duydukları korkuyu ortaya koydular. DİSK Genel Merkezi, belki de tarihinde ilk defa gönderdiği yazıyla, konuşmacı tayin etti. Zira iki yıldır 1 Mayıs’ta kürsüden konuşan devrimci mücadeleci bir sendikacının kürsüde olmasına tahammülleri yoktu. Taksim kaçkını DİSK ağaları Kayseri’de de böyle bir operasyona imza attılar.

Aslolan pratikti. Nitekim DİSK korteji, işçi katılımı açısından en görkemli olanıydı. Son iki yılın başarılı 1 Mayıs tablosu sınıf devrimcilerinin eseriydi.

Bizler 1 Mayıs'tan aldığımız güçle güne yükleneceğiz. Geleceği kazanmak için sınıf çalışmasını büyüteceğiz.

Kayseri’de bir emekli: “İşçiler damgasını vurdu”

Kayseri'de kitlesel 1 Mayıs mitingi yapıldı. Şehrin değişik yerlerinden harekete geçen kortejler Mimar Sinan parkı toplanma alanında buluştular. Coşkulu kalabalık “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Taksim 1 Mayısı’ndır. Taksim bizimdir”, “Sermayeye geçit yok”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm “gibi sloganların atıldığı yürüyüşte BDSP geniş bir katılım sağlayarak mitinge damgasını vurdu. BDSP kortejini oluşturan kitlenin işçilerden oluştuğu ve Kayseri'deki 1 Mayıs mitinglerine gelecekte işçilerin damgasını vuracağı bir gerçektir.

1 Mayıs miting kürsüsünde konuşmacılar 1 Mayıs'ın önemini belirten konuşmalarında 1 Mayıs'ın önemi ve sermayenin saldırılarına karşı örgütlenmenin ivedi olarak fabrikalar da örgütlenmenin  buna örnek olarak Sarp Tekstil, Colin's, Kayseri Yem Saray Çiftliği gibi iş yerlerinde devrimcilerin çalışmalarının örnek gösterildiği konuşmaların ardından kitleler önümüzdeki 1 Mayıs'ta tekrar meydanlarda buluşmak üzere dağıldılar.

Kızıl Bayrak / Kayseri