HDP'ye destek eylemleri: “HDP siyasi soykırım operasyonlarıyla yılmayacak”

HDP’ye yönelik gözaltıları protesto etmek ve HDP'ye destek vermek için pek çok ilde eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2020
  • 17:17

Diyarbakır

Silvan ilçesinde yapılan açıklamada gözaltılar protesto edildi. HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, parti binası önünde yaptığı açıklamada, partilerine yönelik baskıları AKP’nin siyasal intikam saldırıları olarak değerlendirdi. 

Bu yönelimlerin HDP’yi yıldırmayacağını belirten Kaydu, bir süre önce açıkladıkları Barış Çağrısı Deklarasyonu’na iktidarın yanıt verdiğini söyledi. Kaydu, “Düzmece operasyonları, bizi kararlarımızdan vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak” dedi.  

Mardin

Mardin’de Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti kadınlar, gözaltı terörüne karşı tepkilerini HDP Mardin İl Örgütü binası önünde yaptıkları açıklama ile gösterdi. HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Hevidar Dinç tarafından yapılan açıklamada, polis baskınları ve gözaltı terörünün önceki yıllarda gerçekleştirilen siyasi soykırım operasyonlarının bir devamı olduğu ifade edildi.

Dinç konuşmasında “Yıllardır sürdürülen siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP diz çökmedi, kadınlar mücadeleden vazgeçmedi, tam tersine kararlılığını yükseltti. Cesaretli mücadelesini daha da güçlendirdi. Biz kadınlar da AKP’nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi erkek anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız. Kadınlar olarak bu siyasi soykırım operasyonlarına karşı durduğumuzu buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz. Şiddetin, savaşın ve bundan beslenen faşist zihniyetin son bulacağı bir demokrasi dönüşümü yaratmak için bizler de kadınlar olarak durmadan mücadele edeceğiz” dedi.

Şırnak

Silopi ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri HDP İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı. HDP Kadın Meclisi, partinin il ve ilçe yöneticileri ile Barış Anneleri’nin katılarak destek verdiği eylemde açıklamayı TJA aktivisti Zozan Aksu okudu.

Siyasi soykırım operasyonları karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyen Aksu, şunları ifade etti: “TJA olarak AKP'nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi ve erkek egemenlikli anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız. Yaşamın her alanında kadın mücadelemizi yükselterek  ve örgütlülüğümüzü güçlendirerek, kendimizi savunacağız." 

Açıklamanın ardından bir süre oturma eyleminde bulunup, tepkilerini "HDP umuttur, umut dimdik ayakta" sloganları ile gösteren kadınlar, daha sonra eylemlerini sonlandırdı.

Van

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, HDP yönelik operasyonu kınadı. KESK binasında yapılan açıklamaya çok sayıda sendika yönetici ve üyesi katıldı. Platform adına açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Seyfettin İtah yaptı. İktidarın dış politikada içerisine girdiği çıkmazı örtmek için böyle bir operasyon yaptığını belirten İtah, birlikte mücadele dışında bir seçeneklerinin olmadığını söyledi.   

Ankara

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, HDP’li siyasilere yönelik operasyona ilişkin dernek binalarında açıklama yaptı. Operasyon gerekçesi olarak öne sürülen Kobanê eylemleri adına pek çok soruşturma yürütüldüğünü ve soruşturmaların sonuçsuz kaldığını hatırlatan İHD üyesi Sevinç Koçak, "Aynı gerekçenin tekrar kullanılması, artık hukukun görüntüde bile kalmadığının bir göstergesidir. Ayhan Bilgen’den, yalnızca politik alanda değil, sanat ve kültür alanında da kendini kanıtlamış, sevdirmiş Sırrı Süreyya Önder’den ve gözaltına alınmış herkesin tanıdığı, sevip saydığı ismi geçen insanlardan, ne kadar zorlanırsa zorlansın ‘terörist’ çıkmaz, çıkarılamaz" dedi.

Urfa

HDP Urfa İl Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) Karaköprü ilçe binasında bir araya gelerek, gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, “Özgür Kadın Hareketi’ne (TJA) karşı saldırılar gerçekleştiriyor. Bugün Türkiye’de bir tıkanma durumu yaşanıyor. AKP iktidarı bu halkı yönetemiyor. Dolayısıyla Kürtlere ve kadınlara saldırıyor. Bu şekilde kendini ayakta tutmaya çalışıyor. Ömrünü uzatmaya çalışıyor. Biz çok iyi biliyoruz ki halkımız ve partimiz tüm saldırıları boşa çıkaracaktır” dedi. 

Açıklama, “Jin Jiyan Azadî”, “ Direne direne kazanacağız” ve “Em xwe diparêzin” sloganları eşliğinde son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı