“Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak”

İstanbul’da HDP’ye yönelik yaşanan gözaltı terörüne karşı eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Eylül 2020
  • 17:54

Kürt halkı ve HDP başta olmak üzere toplumsal muhalefeti hedef alan baskılara karşı İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak” şiarıyla eylem yaptı.

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen eylemde ilk olarak DİSK adına temsilci söz alarak dayanışma konuşması gerçekleştirdi. 

“HDP her gün baskılarla karşı karşıya”

HDP adına İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm söz alarak şunları ifade etti:

“Bir arada olmak, birlikte başarabileceğimize inanmak çok önemliydi. Biz birlikte mücadeleyi yükseltebilirsek, tüm toplumsal muhalefet birlikte durabilirsek, dayanışmamızı güçlendirebilirsek, baskılara boyun eğmeyeceğiz dersek o zaman gerçekten kazanacağız. Bugün bir operasyon ile karşı karşıyayız. Ancak HDP sadece bugün değil, her gün baskılarla karşı karşıya. İktidar partisi yargıyı kendi egemenliği altına almış durumda. Yargı iktidar açısından bir baskı, susturma, baskı aracı olarak kullanılıyor. Şunu çok iyi biliyoruz bağımsız bir yargı yok. Ne zaman ki iktidar bir talimat veriyor, yargı muhalif kesimi gözaltına alıyor. HDP’ye dönük operasyon da böyle bir operasyondur.”

“İktidar kaybettikçe saldırıyor, saldıkça kaybediyor”

İktidarın anti-demokratik uygulamalarını teşhir eden Gülüm, yargıya güvenmediklerini ifade etti. Açılan soruşturmalarda dosyaların boş olduğunu belirten Gülüm şunları belirtti:

“İktidar kaybettiğini gördükçe bu dosyaları hayata geçiriyor. Gezi davalarını biliyoruz. Osman Kavala bu şekilde gözaltında değil mi? İktidarın derdi toplumsal muhalefeti susturmak. HDP’ye saldırırken herkese şunu diyor: ‘Sesinizi çıkarmayın, ben ne dersem, tek adam rejiminde bu olacak.’ Bu yüzden herkese karşı bir operasyondur. ‘Yoksulluk istemiyoruz, koronadan ölmek istemiyoruz’ diyenlere karşı yapılan bir operasyondur. Doğamızı talan ettiklerinde ‘hayır’ diyenlere yöneliktir. Bundan kaynaklı bir arada olmalıyız. Ne HDP geri çekilecek, ne toplumsal muhalefet geri çekilecek! Her birimiz direniş geleneğinden geliyoruz. İktidar kaybettikçe saldırıyor, saldırdıkça kaybediyor. Bu dayanışmayı daha fazla yükseltmemiz gerekiyor. Yaşasın devrimci dayanışma. Biz kazanacağız.”

“Cevabımız dayanışma yükseltmek olacak”

Gülüm’ün ardından İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri adına KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu basın açıklamasını okudu.

Basın açıklamasında AKP-MHP rejiminin kendi iktidarını sürdürme hedefiyle baskı ve zorbalığa başvurduğuna dikkat çekildi. Son gözaltılarla ilgili sürecin anlatıldığı açıklamada, bu gözaltı terörünün, muhalefete yönelik süren baskı politikalarının yeni halkası olduğu ifade edildi. Açıklamada, eğitim ve sağlığın özelleştirilmesi, artan hak gaspları ve sömürü vurgulanarak iktidarın artık yönetemediği belirtildi. 

Açıklama “Siyasal amaçlarla yapılan hukuksuz gözaltı operasyonunu kınıyoruz. Bizlerin buna cevabı danışmayı yükseltmek olacaktır” denilerek bitirildi.

Eylemde “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul