HDP'ye yönelik gözaltı terörü protesto edildi

HDP'ye yönelik gözaltı terörü pek çok ilde açıklama yapılarak protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Eylül 2020
  • 18:06

HDP'ye yönelik gözaltı terörü pek çok ilde açıklama yapılarak protesto edildi.

Diyarbakır

HDP Diyarbakır İl Örgütü, gözaltılara ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi.  Toplantıya, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Mahmut Tuğrul, Dersim Dağ, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve partililer katıldı. Basın metinini okuyan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, gözaltı operasyonunun AKP’nin siyasal intikam alma girişimi olduğunu belirtti. “Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır” diyen Güzel,  “Kobanê eylemleri gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülse de bu saldırı, Kobanê’nin tarihin en büyük direnişi sonucu IŞİD barbarlığına karşı zafer kazanmasının, Kobanê’nin düşmemesinin intikamıdır. Kobanê de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir” dedi.

Batman

HDP Batman İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. 

 HDP’li Tiryaki, 6 yıl içerisinde, o dönem yaşanan ölümlerin sayısının dahi netleştirilmediğine dikkati çekerek, “Daha dramatik olanı öldürülen kişiler arasında kamuoyu sadece Yasin Börü'nün adını biliyor. Oysaki bunların hepsi birer baba, anne, kardeşti. Sadece siyasi amaçlar için kullanılınca bir ismi tekrar tekrar söyleyince, bu olayları ortaya çıkartmak anlamına gelmez. İktidar 6-8 Ekim olaylarını aydınlatmak isteseydi, verilen araştırma önergeleri kabul edilirdi" diye konuştu.

Mardin

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada HDP İl Örgütü yöneticilerinden Münevver Ölker konuştu. Ölker, eylemler sırasında yaşanan ölümlerden partilerinin sorumlu olmadığını kaydederek, “DAİŞ’in Kobanê’ye saldırısını müjde verir gibi duyuran ve halkın DAİŞ barbarlığına karşı gösterdiği tepkiye saldırarak, onlarca Kürdü sokakta katledenlerdir. Bu çevreler şimdi de yanlarına Saray’da balayı yapan savcıyı alarak sonuç almaya çalışıyorlar” dedi. 

Şırnak

HDP Şırnak İl Örgütü’nün parti binası önünde yapmak istediği açıklamaya polisler izin vermedi. Bunun üzerine partililer oturma eylemi yaptı. Partililer sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz” ve “HDP halktır halk burada” sloganları attı. Partililer, bina önündeki polis ablukası kalkmayana kadar açıklama yapmayacaklarını ve oturma eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Ankara

HDP Genel Merkezi'nde yapılan basın açıklamasına HDP'lilerin yanı sıra pek çok kurum ve temsilcisi katıldı. Gözaltıların AKP'nin intikam saldırıları olduğu belirtilen basın açıklamasında “Bu karar bir yargı kararı değil dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır.Bu kararda yargı aparat haline getirilmiştir.” denildi. Açıklamada  gözaltına alınanların daha önce de aynı gerekçeyle gözaltına alındığı ve hepsinin serbest bırakıldığı söylenerek operasyonun hukuksuzluğuna değinildi.

Açıklamada son olarak “Bu saldırı aynı zamanda 31 Ağustos’ta açıkladığımız “Barışa çağrı deklarasyonumuza” iki hafta önce başlattığımız “Antifaşist blok” çalışmalarımıza verilmiş bir yanıttır. Biz antifaşist cephe dedikçe faşizm yürütücülerini telaş alıyor, biz barış dedikçe savaş ortakları artık kan dökemeyeceğiz diye paniğe kapılıyor. Partimiz düzemece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir.” denildi.

Adıyaman

HDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Kömür Belde Belediyesi Eşbaşkanı Erkan Karakaş ve çok sayıda partili katıldı. 

 Gözaltı terörüne tepki gösteren Leyla Güven, “Mücadelemiz karşısında zor duruma düşenler böyle yöntemlere başvurarak bizi durdurmaya çalışacaklar. 2009’da belediye başkanları olarak tek sıra halinde ellerimiz kelepçelendiğinde kaybeden bu ülkenin demokrasisi oldu. O zaman cemaatin operasyonları bugün AKP ve MHP iktidarı ile sürüyor” diye konuştu.  

Urfa

HDP Urfa İl Örgütü binasındaki açıklamaya milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan HDP’li Öcalan, soruşturma konusu tarihte yaşamını yitirenlerin çoğunun kendi partilerinden yurttaşlar olduğunu belirterek, “Savcı istese bunları açığa çıkarabilir. Neden yapmıyor? Bu topraklara barışı getirmeyi amaçlıyoruz. 4 yıl önce de aynı senaryo vardı. HDP’yi tasfiye edemeyeceksiniz” diye konuştu. 

Van

HDP Van İl Örgütü, gözaltıları İpekyolu’ndaki parti binasında yaptıkları açıklamayla kınadı. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve parti yöneticileri açıklamaya katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, “Bu bir gözaltı operasyonu değil, intikam operasyonudur” dedi. Bartın, tüm halkı HDP etrafından kenetlenmeye çağırdı. 

Çaldıran

 Çaldıran’da partililerin katılımıyla açıklama yapıldı. HDP Çaldıran İlçe yöneticilerinden Mehmet Moraner, baskılarla partilerinin sindirmeyeceğini belirtti.

Bitlis

HDP Bitlis İl Örgütü, gözaltıları parti binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. HDP Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, partilerinin gücünü halktan aldığını ve hiçbir zaman iktidarın baskılara boğun eğmeyeceklerini söyledi.

Hakkari

HDP Hakkari İl Örgütü binasında önünde yapılan açıklamaya kent milletvekili Sait Dede, yerine kayyım atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ile çok sayıda kişi katıldı. HDP’li Dede, konuşmasında, “Kobanê düşmedi düşmeyecek. HDP düşmedi düşmeyecek” dedi. 

Dersim

HDP Dersim İl Örgütü’nün, Sanat Sokağı’nda yaptığı açıklamada, "Siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP susmayacak" yazılı pankart açıldı. Açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı İbrahim Kasum,  yapılanın bir gözaltı operasyonu değil, intikam operasyonu olduğunu söyledi.  AKP ve MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve zorbalığın geldiği boyutu gösterdiğini belirten Kasum, bu kararda yargının aparat haline getirildiğini dile getirdi. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceklerini, demokrasiyi kuracaklarını ifade eden Kasum, "Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız daha önce aynı gerekçeyle gözaltına alınmış, kimisi tutuklanmış ancak sonrasında hepsi serbest bırakılmıştır. Toplumun bütün kesimlerine çağrımızdır. Düzmece operasyonlarınız bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacaktır. Bugün partimize yapılanlar yarın tüm demokrasi, özgürlük ve adalet savunucularına yapılacaktır. Sessiz kalmayıp antifaşist bloğu büyütmeli ve demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz" dedi.

Adana

HDP’lilerin Adana’daki Heykelli Park'ta yapmak istedikleri açıklamaya izin verilmedi. HDP’liler bunun üzerine parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklama sırasında HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile kendilerini engellemeye çalışan polis arasında tartışma yaşandı. Polis, “Terörle ilgili açıklama yapacaksınız” sözleriyle açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. 

 Polislere tepki gösteren Hatimoğulları, “Milyonların oyunu almış bir partiye Adana’da bir polis terör yakıştırması yapamaz. Adana’da bir polis keyfi bir yasaklamaya kolluk edemez. Varsa bir yasak belge ile geleceksiniz. Belge ile gelinmediği sürece biz çetevari uygulamalar olduğunu söyleme hakkını hukuktan almaktayız. Bunu söylemeye de devam edeceğiz” dedi. Hatimoğulları, sivil bir darbeye tanıklık ettiklerini kaydetti. “6-8 Ekim’e dair bir soruşturma yapacaksanız en başta Efkan Ala’nın ifadesini alacaksınız. Dönemin başbakanının ifadesi alınmalıdır” diyen Hatimoğulları, “Hedefleri muhalefeti terörize ederek parçalamak” dedi. 

 HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ise, “Yıllardır yapılan şey tekrarlanıyor. Barışı kalıcı hale getirmeye çalışsanız bugün bu tablo olmayacak”  dedi.

Oturma eylemi yapan kitle, "HDP halktır, halk burada” sloganıyla dağıldı.  

Mersin

Mersin’deki açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Açıklamada, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme omuz omuza” sloganları atıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, “Kobanê’de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir” dedi. Alış, “Kobanê direnişi aynı zamanda enternasyonalist bir direniştir. Dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük” ifadelerini kullandı. 

Antakya

Antaya'de HDP İl Örgütü binasındaki açıklama yapıldı. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, yaptığı konuşmada “6 yıldır uğraşmanıza rağmen bu olaylardan partimizin sorumlu olduğuna dair hiçbir delil, hiçbir inandırıcı gerekçe ortaya koyamadınız. 6-8 Ekim eylemlerinin sorumlusu asla partimiz değildir.6 yıl önceki uydurma gerekçelerle gözaltılar yapılmasının amacı korku iklimi yaratarak her türden hak arama girişimine gözdağı vermektir.Ama ne yaparsanız yapın bizi demokrasi ve özgürlük mücadelemizden vazgeçiremeyeceksiniz” dedi.

İskenderun

HDP İskenderun İlçe Örgütü’nün açıklamasında konuşan partinin PM üyesi Bestami Çorapçı, "Bu iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak" dedi. 

Antalya

HDP Antalya İl Örgütü, parti binasında açıklama yaparak, "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartı açtı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, "Bu saldırılar AKP'nin siyasal intikam saldırılarıdır, partimiz yılmayacaktır" diye konuştu.

İzmir

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.  İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur tarafından okunan açıklamada bu saldırının bir soykırım olduğu ifade edildi. İzmir Milletvekili Murat Çepni de söz alarak siyasi soykırım operasyonunun HDP'yi susturamayacağını vurguladı.

Bingöl

HDP Bingöl İl Örgütü de kente merkezinde bulunan Halk Pasajı önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile gözaltılara tepkisini dile getirdi. Açıklamaya İl Eşbaşkanları ve yöneticiler katıldı. Burada açıklamayı okuyan İl Eşbaşkanı Veysi Kaya gözaltına alınanların da daha öncede aynı gerekçe ile gözaltına alındığını hatırlatarak, "Bugün partimize yapılanlar yarın tüm demokrasi, özgürlük ve adalet savunucularına yapılacaktır. Sessiz kalmayıp antifaşist bloğu büyütmeli ve demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz" diye konuştu.

Bu illerin yanı sıra Aydın, Muğla ve Manisa’da da gözaltılar yapılan açıklamalarla protesto edildi. 

Kaynak: MA