HDP 8. yaşını kutladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kuruluşunun 8. yıldönümü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ekim 2020
  • 16:42

Halkların Demokratik Partisi, sekizinci yaşını Bostancı Gösteri Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği etkinlik ile kutluyor. 

Bostancı Gösteri Kültür Merkezi'ne birçok dilde “Biz kadınlar, özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız”, “Bizler hak, hukuk, adalet için mücadeleyi yükseltiyoruz”, “Biz geleceğiz faşizmi yeneceğiz” yazılı pankartlar asılı.

Etkinlik milletvekillerinin davet edilmesi ve saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunda Adnan Yücel'in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya kadar” şiirinden bir parça okundu. Saygı duruşu sonrası alkışlarla “Şehit namırın!” sloganı atıldı. 

“Partinizin kuruluşunu kutluyorum”

Saygı duruşunun ardından, HDP'nin 8 yılını ele alan sinevizyon gösteriminin gerçekleştirildiği etkinliğin devamında kurumların, sendikaların, siyasi parti ve yöneticilerinin gönderdiği mesajlar okundu. İBB Bunlar arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mesajı da yer aldı. İmamoğlu, Eşbaşkanlar Sancar ve Buldan'a hitaben gönderdiği mesajında “Partinizin kuruluşunu kutluyorum” dedi. Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve Pir Sultan Abdal Kültür Merkezleri Genel Başkanı Gani Kaplan'ın mesajları okundu.

Mesajların ardından kuruluşundan bugüne kadar HDP'ye eşbaşkanlık yapan siyasetçilerin mesajları okundu. Selahattin Demirtaş Edirne Hapishanesi’nden gönderdiği mesajında “Sen bir pırlantasın HDP. İyi ki varsın. Sana ne derlerse desinler sen iyi ki varsın HDP” dedi. Kandıra Hapishanesi'nden mesaj gönderen Figen Yüksekdağ da “Sen bizim sesimizsin HDP, iyi ki varsın” dedi.

"Hakikat yalancıları koltuğundan edecek"

Etkinlikte, Kocaeli 1 Nolu Cezaevi'nde bulunan siyasi kadın tutsaklar adına Sebahat Tuncel'in mesajı okundu. "Cumhur ittifakı ve kapitalistler kendi varlığını korumak ve devamlılığını sağlamak için her türlü baskı ve şiddeti devreye koymaktadır" diyen Tuncel, dinci-faşist iktidarın Kürt düşmanlığına ve Kürt halkının kazanımlarına olan tahammülsüzlüğüne dikkat çekti. İktidarın Kürt halkı, işçi ve emekçiler, örgütlü kesimler başta olmak üzere toplumsal muhalefeti hedef alan saldırılarına değinen Tuncel "Toplumu sessizliğe boğmuş bu iktidar toplumun tüm özlemlerini, taleplerini haykırma cesareti gösteren hakikat savunucularından korkar, geceleri uykuları kaçar. Bilmem kaç odalı saraylar bile dar gelmeye başlar onlara. Ama hakikatin açığa çıkmak gibi bir huyu var." ifadelerini kullandı. "Ve hakikat yalancıları koltuğundan edecek" diye mektubuna devam eden Tuncel, HDP'nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak "Özgür yarınlarda buluşmak ve hep beraber özgürlük şarkıları, özgürlük halayları çekmek umuduyla. Şimdi özgürlük zamanı. Dem dema Azadi" ifadeleriyle mektubunu noktaladı.

"Rosalar'a Mustafa Suphiler'e sözümüz var"

Ardından HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu konuştu. İlk olarak Sedat Şenoğlu'nun selamlarını ileten Uğurlu şunları ifade etti:

“Belki HDP kurulalı 8 yılı doldurdu. Ama HDP yürüyüşü sekiz yıllık değil. İyi ki de HDP’yi kurduk iyi ki de bir araya geldik. Erdoğan 'Onların yeri sokaklardır' dedi. Doğru dedi, bizim yerimiz sokaklardır biz buralarda var olduk. 

Parlamentoda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bundan zerre geri adım atmayacağız. Bunu düşmanımız da bilsin dostlarımız da. Tüm baskılara rağmen alanları terk etmeyeceğiz. Mücadeleyi her gün daha fazla yükselteceğiz. Mücadelemiz her geçen gün yükseldiği için bize saldırıyorlar. Biz korkmuyoruz, biz çok bedel ödedik. Biz güneşi suyla toprakla buluşturacağız.”

Uğurlu konuşmasında helikopterden atılarak öldürülen Kürt emekçilerine değinerek “Helikopterden atılanların, Soma'da ekmeği küçülen işçinin hakkını savunacağız. İşimiz zor ama 100 yıllık mücadelenin gücünü taşıyoruz. Rosalar'a Mustafa Suphiler'e sözümüz var.” ifadelerini kullandı.

“Demokratik bir cumhuriyet hedefliyoruz”

Etkinlikte HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar konuşma gerçekleştirdiler. Pervin Buldan konuşmasında şunları ifade etti:

“Üç temel ilkeyi rehber edindik. Kararlılık, cesaret, başarı. 8 yıldır bir milim geri atmadan herkes için demokrasi ve emeğin hakkı için mücadele ediyoruz. Demokratik bir cumhuriyet hedefliyoruz. Devletin değil halkların anayasası olsun diyoruz. HDP cezaevlerine sığmaz milyonların iradesi cezaevine sığmaz. yalanlarla talanlarla yasaklarla yolsuzlukla yönetmek istedikleri için bize saldırıyorlar. Ülkeyi bu uçurumdan kurtarmak zorundayız. Kimse umutsuzluk ve karamsarlığa kapılmamalı. Bu iktidarı daha fazla katlanmak zorunda değil halklar. Bu haramilere dur diyelim bu bozuk düzeni değiştirelim hep beraber. Önümüze kurulacak ilk sandıkta onlara dibi yaşatabiliriz. Herkese diyoruz ki gelin birlikte yürüyelim faşizme karşı hep beraber meydan okuyalım hesap soralım.”

Mithat Sancar ise konuşmasına “Yine çiçekteyiz işte” şiirini okuyarak başladı.

Sancar mücadelenin sürdüğünü belirterek “Asırlardır verdiğimiz mücadelenin mirasçısıyız. 8 yaşında değil 8000 yaşındayız. Yürüyen bedel ödeyen herkese selam olsun. Eşitlik ve özgürlük geleneğinin takipçisiyiz bu gelenek ulu bir çınardır” dedi.

Sancar konuşmasında birlik çağrısı yükselterek şunları ifade etti:

“Bu ülkede faşizme karşı direniyoruz. Demokrasiyi de biz inşa edeceğiz, biz getireceğiz. Sandıklarda bu iktidarı devireceğiz. Faşizme direnip Demokratik Cumhuriyeti kuralım. Er ya da geç barış demokrasi bu ülkeye gelecek. Tam şimdi birlik zamanıdır, demokrasi güçlerinin birlik zamanıdır.”

Konuşmalardan sonra Pınar Aydınlar’ın müzik dinletisiyle devam eden etkinlik dinletinin ardından sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul