Gözaltında kaybedilenler ve hasta tutsaklar için eylemler

Cumartesi eylemleri kapsamında bugün Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için eylem yapılırken, Ankara’da da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Şubat 2020
  • 18:00

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının 574. hafta eyleminde, 1994 yılında Diyarbakır Lice’de yol kontrolünde askerler tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Tekin’in akıbeti soruldu.

Eylemde söz alan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, gözaltında kaybetme faillerinin yargıda cezasızlıkla ödüllendirildiğini vurgulayarak “Bu coğrafyada insanların yaşamlarını yitirmesine razı olamayız” dedi.

Grup Yorum üyelerinin eylemine de değinen Zeytun’un ardından Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 1994 yılında gözaltına alınarak kaybedilen Ahmet Tekin’in akıbetini sordu.

Ahmet Tekin’in 1994 yılının Mayıs ayında Diyarbakır’dan Lice’ye giderken Sarnığ Köyü yakınlarında yol kontrolü yapan askerler tarafından gözaltına alındığını belirten Akdeniz, bir daha haber alınamayan Tekin’in kardeşi Bedri Tekin’in anlatımlarını şöyle aktardı:

“Ağabeyim gözaltına alındıktan sonra onu Lice Jandarma Komutanlığı’nda gören görgü tanıkları var. Annem de ağabeyimin durumunu sormak için gittiği komutanlıkta Ahmet’i gözleri bağlı bir şekilde askerlerin arasında sorguya götürülürken görmüş. Bu sırada annem bağırarak, ağlamaya başlıyor. Annem feryat edince, adının Şahabettin olduğu sandığımız yüzbaşı annemi darp etmişti. Annemin gözü aldığı darbeler sonucu şişip morarmıştı. Ancak tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Ağabeyimden o tarihten itibaren bir daha haber alamadık.”

Açıklamanın ardından kayıplar için oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi binasında yapılan 480. hafta eyleminde 1994’de  Şırnak Cizre’ye bağlı Dirsekli Köyü Züra Mezrası’nda gözaltına alınarak kaybedilen Mehmet Acar’ın akıbeti soruldu. Eylemde basın metnini  İHD Şube yöneticilerinden avukat Mesut Aydın okudu.

1994 yılının Şubat ayında, Bedran ve Hakim olarak tanınan itirafçının ve yanlarında bulunan sivil giyimli, telsizli iki-üç kişinin köye gelip Mehmet Acar’ı gözaltına aldığı belirtildi. Acar’ın o gün serbest bırakıldığını, ancak iki gün sonra aynı kişiler tarafından yeniden gözaltına alındığını aktaran Aydın, o günden sonra Mehmet Acar’dan bir daha haber alınamadığını ifade ederek akıbetini sordu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi’nin Konak’ta yaptığı eylemde Maksut Tepeli’nin akıbeti soruldu. Eylemde basın metnini İHD İzmir Şubesi yöneticilerinden Caner Canlı okudu. 1984 yılında Maksut Tepeli’nin evine giderken gözaltına alındığını belirten Canlı, Helvacıdede Mezarlığı’na defnedildiğinin yıllar sonra açıklandığını aktardı. Fakat Tepeli’nin mezar yerinin açıklanmadığına dikkat çeken Canlı, Tepeli’nin akıbetini sordu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi’nin 283. hafta eyleminde 27 yıldır hapishanede bulunan kolon kanseri Medeni Tarlan’ın serbest bırakılması istendi.

Açıklamayı İHD Ankara Şubesi üyesi Avni Kalkan yaptı. Kolon kanseri teşhisi konulan Tarlan’ın tedavi için Bolu F tipi Kapalı Hapishanesi’nden Ankara’ya gönderildiği belirtildi. Kalkan, damar tıkanıklığı ameliyatı öncesinde kan sulandırıcı ilaç verildikten 1 ay sonra 14 Ocak 2020’de ameliyatın gerçekleştirilebildiğini ve bağırsağındaki kanserli olan bölümün alındığını, ancak pataloji sonuçlarının henüz çıkmadığını ifade etti.

Ameliyattan sonra Sincan Cezaevi’ne geri gönderilen Tarlan’ın ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığını belirten Kalkan, tedavisi için serbest bırakılmasını istedikten sonra şu ifadelerle hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi:

“Bakanlığın elinde çok detaylı bilgiler bulunmakta ve kurumlar bu hasta mahpusların bırakılması ile ilgili olarak harekete geçmelidir. Hapishanelerde ölüm istemiyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın diyoruz!”