İHD’den İzmir’de hasta tutsaklar için eylem

İHD İzmir Şubesi, bu haftaki Cumartesi eyleminde hasta tutsakların tedavilerinin yapılmasını ve serbest bırakılmalarını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ocak 2020
  • 14:38

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, her Cumartesi hasta tutsaklar için yaptığı eylemlere devam ediyor. Bugün yine saat 13.00’te Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen İHD üyeleri ve destekçiler, hasta tutsakların tedavilerin yapılmasını ve serbest bırakılmalarını istedi.

Bugünkü eylemde basın açıklamasını okuyan Ahmet Çiçek, hapishanelerin daha önce bugünkü kadar dolu olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu durum iktidarın muhaliflere yaklaşımının olumsuz bir göstergesidir. İktidara bağlı yargının en ufak sosyal medya paylaşımlarında bulunan ki düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır, vatandaşlarına hemen yargı yolunu dayatması; basın açıklamaları dâhil, gösteri ve toplanma hakkını kullananlara izin vermemesi ve bu hakkı kullananlara karşı saldırması ve gözaltılar, tutuklamalarla müdahale etmesi hapishanelerdeki doluluk oranını artırmaktadır. Türkiye tarihinde olmadığı kadar, kadına ve çocuğa şiddet, taciz ve tecavüzler yaşanması, suçlu oranını artırmakta, ayrıca cinayet ve şiddete başvurma nedeniyle de adli suçlardaki artış da hapishanelerdeki doluluk oranını çoğaltmıştır. Bu durumun nedenlerini sorgulamadan sorunu çözmek için yeni hapishaneler yapmak vatandaşa yaklaşımın nasıl olduğunun bir göstergesidir.”

Hapishanelerdeki bebeklerin de durumuna dikkat çeken Çiçek, açıklamaya şöyle devam etti:

“Bizim ülkemizde 780 bebek anneleri ile beraber hapishanededir. Bırakın çocuk olmalarından doğan haklarını kullanmayı, sağlıklı bir şekilde büyümeleri engellenmektedir. Bu bebekler yaştaşlarına göre yaşama bir sıfır geriden başlamışlardır. Hapishaneler, bir intikam alma mekânları haline getirilmiştir. Mekânların sağlıksız olması, insanların sağlıklı yaşamalarına gereken özenin gösterilmemesi nedeniyle sağlıklı giren bir insanın bile çok çabuk hasta olabildiği bu ortamda hasta olanlar, ağır hasta durumuna düşmektedir. Tedaviye ulaşım noktasındaki keyfi uygulamalar, insan onuruna uymayan yaklaşımlar nedeniyle engellenmekte, bu durum da hastalıkların daha da artmasına neden olmaktadır.”

Bu haftaki eylemde hasta tutsak Sinan Gül’ün durumuna dikkat çeken Çiçek, konuyla ilişkin olarak şunları söyledi:

“Sinan Gül, 1975 Dersim doğumludur. Müebbet hapis cezası almıştır. Akhisar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu A5 odasında kalmaktadır. Kaldığı odada ilk başlarda 8 kişi var iken şimdilerde sayı 10-12 kişiye kadar çıkmıştır. Sinan Gül’ün omurilik kanal darlığı, bel fıtığı, reflü, gastrit, migren rahatsızlıkları varken, ailesinden aldığımız son bilgiye göre, bu hastalıklara boyun fıtığı ve gördüğü işkencelere dayalı olarak da damar tıkanıklığı eklenmiştir. Ailesi, hastalıklarından dolayı elinde raporunun olduğunu ve bazı ilaçlarının kendileri tarafından gönderildiğini söylemektedir. Sinan Gül’ün bulunduğu hapishane ile ailesinin ikamet ettiği Mersin arasındaki mesafenin çok olması ve ailenin maddi sıkıntılar içerisinde olması nedeniyle her mahpusun hakkı olan ziyaretler gerçekleşememekte bu nedenle aileye yakın bir yere sevki talep edilmektedir.”

Çiçek son olarak tutsaklara insan onuruna uygun bir şekilde yaklaşılması hasta tutsakların serbest bırakılması talebini dile getirdi.

Açıklamanın ardından beş dakika oturma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir