İHD: Devrim Ayık serbest bırakılsın!

İHD İzmir Şubesi’nin bu haftaki eyleminde, hasta tutsak Devrim Ayık’ın durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Aralık 2019
  • 15:34

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi bu haftaki eylemi hasta tutsaklar için yaptı. Saat 13.00’te Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen İHD üyeleri ve desteğe gelenler hasta tutsakların serbest bırakılmasını istediler.

Basın açıklamasını İHD yönetimi adına Ahmet Çiçek okudu. Çiçek “Hasta mahpuslara, Türkiye hapishanelerinde hem hukuksal hem de vicdani ve insani zeminde intikamcı yaklaşıldığı görülmektedir. Bu hafta durumuna dikkat çekeceğimiz Devrim Ayık’a yapılan uygulamalar bu açıdan önemlidir” diyerek hasta tutsak Devrim Ayık’ın durumunu aktardı. Çiçek şunları söyledi:  

“Devrim Ayık ile ilgili şubemiz, 13.05.2017 ve 24.02.2018’de iki ayrı basın açıklaması yaptı. Her iki açıklamada da hastalığına ve durumuna dikkat çekilerek tedavisinin dışarıda yapılabilmesi için tahliye edilmesi gerektiği bildirildi. Bunun sonucunda 04.12.2019’da tedavi amaçlı tahliye edildi ve tedavisi dışarıda devam etmekte idi. 07.10.2019’da tedavi için gittiği Akdeniz Üniversitesi Gastroenteroloji bölümünde muayene sonrası hastane çıkışında tekrar gözaltına alınarak 4 gün gözaltında tutulduktan sonra Antalya L Tipi KCİK’na gönderildi. Şu an hapishanededir.

Devrim Ayık ilk kez 02.10.2015’te gözaltına alınarak tutuklanmıştır. Tutuklandığı sırada ağır bir chron (kolon kanseri) hastası idi. Tutuklanma öncesi ameliyat olmuş ve 40 cm kadar bağırsağı alınmıştı. Bu süre zarfında hastalığı iyileşmeye doğru gitmekte iken tutuklanınca, hapishane koşulları nedeniyle hastalık tekrar nüksetmiş ve durumu ölüm öncesi sınıra gelmişti. 27.04.2017’de fenalaşmış ambulansla hastaneye kaldırılmış ve narkoz verilerek geri gönderilmişti. 11.05.2017’de ikinci bir ameliyatla bağırsağından 60cm. daha alınmıştı. 1 ay boyunca İzmir Yeşilyurt Devlet hastanesinde tedavisi yapılmıştı. Dikişlerinin açıldığı son hafta, tam iyileşmeden, İzmir Kırıklar Hapishanesi’nden Antalya L Tipi Hapishanesi’ne gönderilmişti. Bu hapishanede tutulduğu 9 ay boyunca herhangi bir tedavi yapılmadığı için tamamıyla yemekten kesilmiş, aşırı kilo kaybı nedeniyle direncini tamamen yitirmişti. Bilincini kaybetmeye başlamıştı. Koğuş arkadaşlarının yardımıyla yataktan kalkabiliyor, lavaboya duvarlara tutunarak gidebiliyordu. Bağırsaklardaki zorlanma nedeniyle makattan kan atmaya başlamış, makattaki kanama ve tahrişten dolayı makat etrafında ciddi yaralar ve çukurlar oluşmuştu. Bundan kaynaklı makat deliğini bulmakta zorlanıyordu yani durumu oldukça kötüleşmişti.

04.12.2018’de tedavi amaçlı tahliye edildi. Tahliye sonrası tedavisine14 günde bir yapılan humira iğnesi ile devam ediliyordu. İğne olma sürecinde iken çok rahatsızlanan Devrim’e doktor, iğnenin kesilmesini ve bir an önce tomografi çekilerek yeni bir tedaviye başlanması gerektiğini söyledi ve hemen arkasından 07.10.2019’da tekrar gözaltına alınıp tutuklandığını bundan sonraki durumu annesinin başvurusundan anlatacağız.”

Annesinin 13 Kasım 2019’daki başvurusunu aktaran Çiçek, ayrıca şunları söyledi:

“Ayrıca Devrim Ayık, 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü kaybetmiş, sol gözünün ise görme oranı miyop 30 dereceye kadar yükselmiştir. Yaşadığı bu ağrılar ve direncinin tamamıyla düşmesinden dolayı şiddetli baş ağrılarının göze vurmasına ve görme kaybının ilerlemesine neden olmaktadır. Devrim Ayık’ın yaşadığı bu ciddi sağlık sorunları nedeniyle ciddi anlamda bilinç kaybı yaşayıp devamlı halüsinasyon görmeye başlamıştır.”

Devrim Ayık ve diğer hasta tutsakların serbest bırakılması istendikten sonra beş dakikalık oturma eylemi yapılarak eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir