Hasta tutsak ve gözaltında kayıp eylemleri

Cumartesi eylemleri kapsamında Ankara’da hasta tutsakların serbest bırakılması için, Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kayıplar için eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Şubat 2020
  • 16:17

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 284. haftasında 27 yıldır hapishanede tutulan hasta tutsak Mehmet Zeki Eşin’in serbest bırakılmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İHD Ankara Şube binası önünde yapılan eylemde İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen yaptığı açıklamada, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Eşin’in sağlık durumuna dair, “Bel fıtığından daha önce ameliyat olmuştur. Hemoroid ameliyatı olmuş, eskisi gibi kanama olmasa da bağırsaklarda şişkinlik, sancı ve kramplar, kendisini rahatsız etmektedir” bilgilerini verdi.

Eşin’in karaciğerlerinin tahrip olduğunu, 6 ayda bir kontrole gitmesi gerektiğinin altını çizen Çevirmen, “Aralık 2017 başında ailesinin talebi üzerine, Adalet Bakanlığının talimatıyla kendisini sağlık taramasından geçirmişlerdir. Doktorlar ‘Hapishanede kalabilir, düzenli olarak ilaçlarını kullansın, altı ayda bir kontrolleri yapılsın’ denilmiştir” diye belirtti.

Son iki yıl içerisinde Eşin’in mevcut hastalıklarına yüksek tansiyonunda eklendiğine dikkati çeken Çevirmen, “Bu hastalığının teşhisi de uzun çabaları sonucu konulmuştur. Düzenli olarak Norvars ve bu familyadan tansiyon ilacı kullanıyor. Bu hastalıklarının yanı sıra prostat hastasıdır ve bunun içinde sürekli olarak ilaç kullanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Çevirmen, “Eşin’in tetkik ve tedavileri eksiksiz yapılmalıdır. Ağır hasta listemizde olan mahpusun yaşam hakkının korunması açısından dışarıda ailesinin yanında tedavilerinin yapılması, sağlığa erişimde engellerin ortadan kalkabilmesi için serbest bırakılmalıdır” dedi.

Diyarbakır 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, dernek binası önünde düzenledikleri “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemlerinin 575.’sini gerçekleştirdi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları katıldı. 

Eylemde konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, yıllardır verilen mücadelenin devlet yetkilileri tarafından bastırılmak istendiğine dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı yetkilisinin Galatasaray Meydanında toplanan Cumartesi Annelerinin turistleri rahatsız ettiğine yönelik açıklamalarına tepki gösteren Örhan, “Biz kayıp yakınlarından kim rahatsız oluyorsa olsun, ister İçişleri Bakanı ister devlet yetkilileri, kim olursa olsun, sesimizi duyurmaya devam çalışacağız” dedi.

Eyleme, Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan ve yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı ve 27 Aralık 1997 tarihinde kahvede otururken silahlı kişiler tarafından kaçırılıp, bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in oğlu Cemal Özdemir, mektup gönderdi. Tutuklanmadan önce babasının fotoğrafını taşıyarak eyleme katılan Özdemir mektubunda, “Sevgili anneler 575 haftadır kar, yağmur, çamur demeden kayıplar bulunsun failler yargılansın şiarıyla verdiğiniz mücadeleden dolayı hepinizi saygıyla selamlıyor, ellerinizden öpüyorum. Yıllardır verdiğimiz mücadele şunu istedik; Kayıplarımız bulunsun failler yargılansın. Dua edecek iki mezar taşımızın olmasını istedik. Ama ne yazık ki bizim bu çağrımız yetkililer tarafından hep görmezden gelindi. Bu çağrımız yıllarca sürse de bu haklı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Şunu herkes bilsin ki, bizler haklıyız. Yetkililerin bu çağrımıza cevap vereceği bir yıl olması dileğiyle hepinize selamlıyor, mücadelenizde başarılar diliyorum. Yakınlarımızı kaybedenler mutlaka bir gün kaybedecekler” diye belirtti. 

Özdemir’in mektubunun okunmasının ardından 1992 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Yardere mevkiinde köy baskınlarını protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşe askerlerce açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Bedriye Gümüş hakkında bilgi aktarıldı.

Eylemde, gözaltında kaybedilen Ali Tekdağ ile “faili meçhul” cinayette yaşamını yitiren Mehmet Tekdağ kardeşlerin ablası İffet Tekdağ, kısa bir konuşma yaptı. Tekdağ, Mehmet Tekdağ’ın işyerine giderken kurşunlanarak öldürüldüğünü hatırlatarak, “Bunları yapanları asla affetmeyeceğim. İki kardeşim vardı ikisini de bizden aldılar. Çocukları yetim kaldı. Ölene kadar faillerin peşlerini bırakmayacağım. Devlete hakkımı helal etmiyorum” İfadelerini kullandı. Açıklamaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman 

Batman’da ise kayıp yakınları İHD Şube binasında 481. hafta eylemini gerçekleştirdi. “Failler yargılansın kayıplar bulunsun” yazılı pankartın açıldığı ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde açıklama yapan İHD Batman Şube yöneticilerinden Fahrettin Asutay, cezasızlık politikasının devam ettiği için Gülistan Doku ve Mehmet Bal'ın bugün kayıp olduğuna dikkat çekerek, kayıpları aramaya devam edeceklerini söyledi. 

Ardından 10 Şubat 1995 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Zediye Mezrası'na yapılan baskında 17 yaşında iken gözaltına alınan ve bugüne kadar kendisinden haber alınamayan Mehmet Şirin Maltu'nun akıbetini soran Asutay, anne Sabriye Maltu oğlu için İHD'ye yaptığı başvuru metnini okudu.