Gözaltında kayıplar ve hasta tutsak eylemleri

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır, Batman’da gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri sorulurken, İzmir’de Güçlükonak katliamının faillerinin yargılanması istendi. Ankara’da ise Bolu Hapishanesi’nde tutulan Ramazan Kıran’ın tedavisini yapılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ocak 2020
  • 17:43

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır, Batman, İzmir ve Ankara’da eylemler yapıldı.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 570. hafta eylemlerinde 1994 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde kaybedilen Ömer Öner ve Nuri Dayan’ın akıbetini sordu.

Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan yaptığı konuşmada valiliğin eylemlerine koyduğu yasağa rağmen dernek binası ve şimdi bina önünde eylemin sürdüğünü belirterek “Bu anneler burada 570 haftadır, haklı olarak evlatlarının akıbetini soruyorlar” dedi.

Örhan’ın ardından Nezire Baran 1994 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde kaybedilen eşi Ömer Öner ve Nuri Dayan’ın akıbetlerini sordu.

Eşinin çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığını belirten Baran devamında şunları ifade etti:

“Olay günü hayvanlarımız kaybolmuştu ve eşim hayvanlarımızı traktörle aramaya çıkmıştı. Uzaktan akrabamız olan ve aynı zamanda köylümüz Nuri Dayan’da eşim Ömer ile birlikte traktöre binip gittiler. En son çevredeki köylüler, eşim Ömer ve arkadaşı Nuri’yle birlikte traktörün üstünde Mardin-Savur ve Diyarbakır ilçesi Bismil arasında bulunan Kürtçe isimleri Kuği ve Pire köyleri arasında gördüklerini söylediler. Kuği ve Pire köylüleri akrabalar, her iki köy halkı köy koruculuğu yapıyorlardı. Hem de her iki köy çevrede Hizbullahçı olarak biliniyordu. Eşim ve arkadaşı Nuri Dayan, bu iki köy arasında ortadan kayboldular.”

Geçen yıllarda Önen ve Dayan’ın akıbetleri hakkında hiç bilgi alınamadığı belirtilerek akıbetleri soruldu.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi’nde yapılan 476. hafta eyleminde Batman’da 21 Eylül 1995 yılında kaybedilen Şehymus Eroğlu’nun akıbeti soruldu.

Açıklamayı İHD Batman Şube yöneticisi Zeki Tangüner yaptı. Eroğlu’nun yaşadığı köydeki korucular tarafından korucu olmaya zorlandığını, ancak koruculuğu kabul etmeyen Eroğlu’nun baskılar sonucu köyden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Tangüner, daha sonra Eroğlu’nun Batman merkeze yerleştiğini ifade etti.

Eroğlu’nun 21 Eylül 1995’te gece saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alınarak Mardin’e götürüldüğünü belirten Tangüner, ardından Eroğlu’ndan bir daha haber alınamadığını ifade ederek akıbetini sordu.

Konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İzmir’de 508. Cumartesi eyleminde Güçlükonak Katliamı’nın failleri soruldu. Konak’ta bulunan Eski Sümerbank önünde yapılan eyleme EGE Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) destek verdi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 279. hafta eyleminde Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde olan hasta tutsak Ramazan Kıran’ın tedavisinin yapılması ve sevk talebinin karşılanması istendi.

İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen yaptı.

Ramazan Kıran’ın annesinin yüzde 98 engelli olduğunu ve Adana’da yaşadığını belirten Çevirmen, annesinin görüşüne gelmesinin imkansız olduğu için Kıran’ın Adana ve çevresinde bulunan hapishanelerine sevk talebine şimdiye dek olumlu bir yanıt verilmediğini ifade etti.

Ramazan Kıran’ın beyninde araknoid kist olduğunu belirten Çevirmen, Sincan Hapishanesi’nde olduğu dönemde 6 ayda bir MR çektirmesi söylenmesine karşın daha sonra MR’a gerek olmadığının söylendiğini belirtti. Şu an da beynindeki kistin durumu hakkında ara ara Kıran’ın uykusunu kaçıracak denli başının ağrıması dışında bir şey bilinmediğini ifade etti.

Kıran’ın, bel ve boyunda fıtık, kronik çoklu ülser, reflü, hemoroid, sinüzit, romatizma gibi rahatsızlıklarının da olduğunu belirten Çevirmen sevkin yapılmaması üzerine “Ailelerinden uzak cezaevlerinde bulunan mahpuslar için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. maddesi çiğnenmektedir ve bu hak mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır” diyerek sevkin gerçekleştirilmesini talep etti.