İnsan Hakları Derneği İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 810. hafta eyleminde Abdülmecit Baskın için adalet istedi.
Açıklamada komisyondan Sebla Arcan'ın sunumuyla ilk sözü Abdülmecit Baskın'n oğlu Eren Baskın aldı. Ardından kızı Melek Baskın söz alarak babaları Abdülmecit Baskın için verdikleri mücadeleyi ve katillerin beraat ettirilişini ve direndiklerini anlattı. Ailenin avukatı Sertaç Ekinci de katillerin beraat ettirildiği dosya ilgili bilgi verdi.
Basın metnini Adnan Yıldırım'ın kızı Leyla Yıldırım okudu. "810 haftadır ısrarla söylüyoruz: Gözaltında kaybetme suçları devletin sağladığı yetkiler ve olanaklar kullanılarak işlendi" diyen Yıldırım Abdülmecit Baskın hakkında şunları ifade etti:
"41 yaşında 3 çocuk babası olan Abdulmecit Baskın, Ankara Altındağ Nüfus Müdürüydü. 2 Ekim 1993 tarihinde iş yerindeki makamından çıktıktan sonra özel harekat polisleri tarafından gözaltına alındı.
4 Ekim 1993 tarihinde, sorgulandıktan sonra ateşli silahla öldürülmüş, elleri arkadan bağlı cansız bedeni bir çiftçi tarafından Gölbaşı mevkinde bulundu.Bulunduğu yer Milli İstihbarat Teşkilatı Genel Koordine Merkezi’ne çok yakın mesafedeki metruk bir binanın arkasıydı.
Ailenin başvurusu üzerine başlatılan soruşturma etkin bir biçimde yürütülmedi.Dosya sürüncemede bırakıldı."
Ayhan Çarkın itiraf etti
"Olaydan 18 yıl sonra, 26.03.2011 tarihinde özel harekât polisi Ayhan Çarkın, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadede; 1993 yılında Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin’in emriyle, Abdülmecit Baskın’ı gözaltına aldıklarını ve Baskın’ın özel harekat polisleri Ziya Bandırmalıoğlu ile Ayhan Akça tarafından öldürüldüğünü detaylarıyla anlattı. Ayhan Çarkın’ın Emniyet, Savcılık, ve Hakimlik beyanlarındaki anlatımlarının yer tanımları, mekanlar ve olay yeri tutanakları ile birebir örtüştüğü savcılık ve mahkeme kayıtlarına girdi.
Çarkın’ın basına da yansıyan itiraflarından sonra Mecit Baskın ve Çarkın’ın beyanlarında isimleri geçen gözaltında kaybedilen veya infaz edilen 18 kişiye ilişkin yeni bir soruşturma başlatıldı."
Katiller beraat etti
Soruşturma sonrası 2014 yılında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde içlerinde Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de bulunduğu 19 kişi hakkında “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı örgütün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan dava açıldığını belirten Yıldırım."Ancak kamuoyunda Ankara JİTEM davası olarak bilinen dava 13 Aralık 2019 tarihinde tüm sanıkların beraatleri ile sonuçlandı" dedi.
Ailenin karara itiraz ettiği bir üst mahkemeyi evrensel hukuka ve adalete uygun yeni bir karar çıkarması için göreve çağıran Yıldırım adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini şöyle ifade etti:
"Kaç yıl geçerse geçsin Abdulmecit Baskın ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz! 111 haftadır hukuksuz bir biçimde bize kapatılan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz."