Cumartesi Anneleri 806. hafta eylemi

806. hafta eyleminde Cumartesi Anneleri Kenan Bilgin’in akıbetini sorarak adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2020
  • 13:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği 806. hafta eyleminde 1994’de gözaltına alınarak kaybedilen Kenan Bilgin’in akıbeti soruldu.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın sunumuyla ilk sözü Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin alarak abisinin kaybedilişini, ailenin mücadelesini anlatarak adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Ardından Kenan Bilgin’in gözaltına alınışının tanıklarından Cavit Nacitarhan ve Bilgin ailesinin avukatlarında Kamil Tekin Sürek aldı. Basın metnini Cumartesi İnsanlarından Rezzan Karaman okudu.

Gözaltında kaybedilenlere ulaşmak, akıbetlerini öğrenmek ve onlar için adalet aramak için verdikleri mücadelenin 806. haftasında olduklarını belirten Karaman Kenan Bilgin hakkında şunları ifade etti:

“35 yaşındaki Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Dikmen'deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü.

Bilgin’in akıbetini ortaya çıkarmaya çalışan savcı görevden alındı 

Ailesi, avukatları ve İnsan Hakları Derneği Kenan Bilgin’e ulaşmak için girişimlerde bulundu ancak Ankara Emniyeti O’nun gözaltına alındığını inkar etti. Bunun üzerine on bir tanık Kenan Bilgin’i şubede işkencede gördüklerini kamuoyuna açıkladı ayrıca bununla ilgili savcıya ifade verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Bilgin Ailesi, Kenan’ın bulunmasını istedi. Kenan’ı bulmak, faillere ulaşmak için girişimlerde bulunan Ankara Cumhuriyet Savcısı Selahattin Kemaloğlu’nun görevini yapması engellendi ve Ankara’dan sürüldü. 

Soruşturmayı devralan savcı Özden Tönük, tanıkların polisi ve devleti küçük düşürmeye yönelik gerçek dışı iddialarda bulunduğunu içeren 3 sayfalık bir rapor yazarak dosyayı kapattı.”

AİHM Türkiye’yi mahkum etti

Ailenin İç hukukta sonuç alınamayınca davayı AİHM'e taşıdığını belirten Karaman “AİHM yargıçları Ankara’ya gelerek araştırma ve incelemelerde bulundu. Tanıkları, savcıları, polis yetkililerinin ifadelerini aldı. Kenan Bilgin’in tutulduğu gözaltı merkezine giderek tanık beyanlarının mekânsal uyumunu kontrol etti. Mahkeme, Kenan Bilgin’in 12 Eylül 1994 tarihinde güvenlik güçlerince gözaltına alındığını; kendisinin 3 Ekim 1994 tarihine kadar güvenlik güçlerinin elinde bulunduğunu; ancak bu konuda hiçbir kaydın tutulmadığını tespit ederek, Türkiye’yi oybirliği ile mahkûm” ettiğini ifade etti.

AİHM Bilgin Ailesi’nin iddialarının hiçbir şüpheye yer bırakmayacak kadar açık olduğunu belirttiğini dile getiren Karaman “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ‘Kenan Bilgin’in Ankara Emniyeti’ne bağlı nezarethanelerden birine alındığına dair hiçbir veriye ulaşılamamıştır’ demeye devam etti” dedi. 

Karaman Kenan Bilgin ve tüm gözaltında kaybedilenler için adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı.