İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyada gerçekleştirdikleri 818. hafta eyleminde, gözaltında kaybedilen Nihat Aydoğan için adalet isteyerek akıbetini sordu.
Saat 12.00'de paylaşılan videda Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun'un sunumuyla ilk sözü Nihat Aydoğan'ın eşi Halime Aydoğan aldı. Ardından Aydoğan'ın kızı Nejbir Aydoğan söz alarak Nihat Aydoğan'ın gözaltında kaybedilişini ve onun için verdikleri mücadeleyi anlattı.
Basın metnini Cumartesi İnsanı Birgül Şahin okudu. “818 haftadır, bu topraklarda yaşanan gözaltında kaybetme gerçeğine dikkat çekiyoruz" ifadelerini kullanan Şahin "Bu işkence son bulmalı; devlet etkili olmayan, formalite niteliğinde yürütülen soruşturmalara son vermelidir. Ciddi ve kapsamlı soruşturma yürüterek gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerini açığa çıkartmalı ve ceza adaletini sağlanmalıdır" dedi.
Korucu olmak istemediği için gözaltında kaybedildi
Şahin, Aydoğan kaybedilişini şöyle anlattı:
"39 yaşındaki Nihat Aydoğan Midyat/ Doğançay köyünde yaşıyordu. Korucu olmak istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı.
30 Kasım 1994 tarihinde sabah 05.00 civarı Aydoğan Ailesi’nin evi çok sayıda özel tim, asker ve korucu tarafından basıldı. Nihat Aydoğan dövülerek yataktan kaldırıldı. Elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu’na, daha sonra da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Evde yaşanan şiddet o kadar ağırdı ki Aydoğan’ın çocuklarından birinin dili tutuldu, yıllarca konuşamadı.
Resmi makamlar Nihat Aydoğan'ın gözaltına alındıktan 20 gün kadar sonra nöbetçi savcılığa sevk edildiğini ve ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldığını iddia etti. Ancak bu iddia hiçbir zaman güvenilir kanıtlarla desteklenmedi. Nihat Aydoğan’dan bir daha haber alınamadı."
Mezarı kayıp ama nüfus kaydına "öldü" diye bildirildi
Yıllar sonra Nihat Aydoğan için nüfus kütüğüne ölüm kaydı düşüldüğünün açığa çıktığını belirten Şahin, bu kaydı düşenlere, Aydoğan ailesinin “Öldüyse mezarı nerede?” sorusunun cevapsız bırakıldığını ifade etti.
Ailenin, Midyat'ta çıkan toplu mezarların birinde Nihat Aydoğan'ın kalıntıları olabilir diye başvuru yaptığını belirten Şahin, “İçinde Nihat Aydoğan’ın da olduğu Midyat kayıpları ile ilgili İnsan Hakları Derneği aracılığı ile tekrar başvurular yapıldı. Yapılan başvurular üzerine Midyat Savcılığı bir fezleke hazırladı. Savcılık bu kişilerin kaybedildiklerine dair bilgi olmadığını iddia ederek dosyayı kapatılması talebiyle Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dosya halen açık ve çeyrek asırdır gerçekleşmeyen adaletin tecellisini bekliyor" dedi.
Şahin son olarak Cumartesi Annelerinin kararlılığının göstergesi olan şu ifadeleri kullandı:
"Nihat Aydoğan ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 119 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz."