Ukrayna savaşının da bir sonucu olarak artan ekonomik belirsizlikler göz önüne alındığında, Çin hükümeti bu yıl için otuz yılın en düşük büyüme hedefini “yaklaşık yüzde 5,5” olarak belirledi. Bununla birlikte, Tayvan, ABD ve Asya’daki komşu ülkelerle artan gerilimler düşünüldüğünde, askeri harcamaların ortalama yüzde 7,1’in üzerinde büyümesi bekleniyor. Başbakan Li Keqiang, Cumartesi günü Pekin’deki Büyük Halk Salonunda düzenlenen Halk Kongresi’nin yıllık oturumunda yaptığı konuşmada, ülkeyi ekonomik açıdan zor bir yıla hazırlamak gerektiğine dikkat çekti.
Başbakan, daralan talep, bozulan tedarik zincirleri ve zayıflayan beklentilerin “üçlü baskısı” altında dünyanın ikinci büyük ekonomisinin büyüme hedefindeki düşüşü haklı çıkardı. Ona göre, Ukrayna krizi nedeniyle keskin bir şekilde yükselen hammadde fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor ve daha fazla dalgalanma eğiliminde. “Sürekli ihracat büyümesini sürdürmek giderek zorlaşıyor.” Enerji ve hammadde temini de yeterli değildir.
Çin ekonomisinde bu yıl beklenen yüzde 5,5 oranındaki büyüme, yaklaşık 30 yılın en düşük büyüme hedefidir. Başbakan Li Keqiang, Büyük Halk Salonu’nda yaklaşık 2.800 delegeye hitaben yaptığı konuşmada, Çin’in kendisini artan dış baskıya maruz gördüğünü söyledi. Bu hedefe ulaşmak için çok çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Çin ekonomisi geçen yıl yüzde 8,1 büyüdü. Ukrayna’daki savaş, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve yükselen emtia fiyatları dünya genelinde büyüme beklentilerini azaltıyor. Li Keqiang, bir saat süren konuşmasında, ekonomik ve finans sektöründe “birçok potansiyel risk” bulunduğunu söyledi.
Ukrayna’da yaşananlar, Halk Kongresi’nde en azından dolaylı olarak rol oynayacak gibi görünüyor. Berlin merkezli Çin düşünce kuruluşu MERICS‘ten Jacob Gunter, Halk Kongresi‘nin planlanan seyrinde herhangi bir temel değişiklik beklemiyor. Bununla birlikte, örneğin ekonomik teşvik programları ile ilgili olarak bazı kararların alınması muhtemeldir. Ukrayna’ya karşı savaş nedeniyle dünya çapında ekonominin zarar görmesi beklendiği için, Çin uzun vadede yaptırımlara ve diğer dış etkilere karşı kendisini daha iyi korumak istiyor. Yerel ekonomiyi güçlendirmek ve böylece ihracata ve ithalata daha az bağımlı hale gelmek istiyor
Başbakan konuşmasında Kuzey Kore füze denemesine değinmediği gibi Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşından da bahsetmedi. Konuşmasında Çin’in “yeni bir uluslararası ilişkiler türü” üzerinde çalışmak istemesi dışında neredeyse hiçbir dış politika konusuna değinmediği belirtiliyor.