İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 801. hafta eyleminde gözaltında katledilen Süleyman Cihan için adalet istedi.
Saat 12.00’de komisyondan Sebla Arcan’ın sunumuyla paylaşılan videoda, ilk sözü Cihan ailesi adına Süleyman Cihan’ın kardeşi Ahmet Cihan aldı. Ardından Cihan ailesinin avukatlarından Aydın Erdoğan söz alarak dosya hakkında bilgi verdi.
Basın metnini Hasan Ocak’ın kardeşi Aysel Ocak okudu. Polis saldırılarını protesto eden Ocak “Ama biz kararlıyız; gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri açığa çıkartılana kadar, yargısal süreçler adaletle sonuçlanıncaya kadar mücadelemiz sürecek” dedi.
Ocak, Süleyman Cihan’ın gözaltında kaybedilişini şu ifadelerle anlattı:
“29 Temmuz 1981 tarihinde Edirne'den İstanbul'a gelmek üzere bindiği yolcu otobüsü İstanbul'a yaklaştığı sırada sivil bir ekip tarafından durduruldu. Otobüsten indirilerek gözaltına alınan Süleyman Cihan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
“Durumdan haberdar olan ailesi ve avukatları hemen, İstanbul Emniyeti ve Askeri Savcılık nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kaldı.
Gözaltı kararını veren İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı ve gözaltı işlemini gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 23 kişinin ‘Emniyette işkencede gördüm’ diye tanıklık ettiği Süleyman Cihan'ın gözaltına alındığını reddetti.”
Gözaltına alındığı kabul edilmeyen Cihan için gözaltında intihar etti dediler
Cihan ailesinin 85 gün süren ısrarlı arayışının sonunda O’nun ağır işkence görmüş bedenine "meçhul kişi" olarak defnedildiği Zindanarkası Mezarlığı’nda ulaştığını belirten Ocak “Bu sefer de gözaltını aylarca inkâr eden İstanbul Emniyeti, Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin’in de imzası bulunan gerçek dışı bir belge düzenledi. Belgede, Süleyman Cihan’ın 30 Temmuz 1981 tarihinde yer göstermeye götürüldüğü apartmanın 6. katından atlayarak intihar ettiği yazıldı” dedi.
Devamında Ocak şunları söyledi:
“Olaydan 21 yıl sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, dosyadaki otopsi bulguları ve tıbbi verilerden hareketle bir rapor hazırladı. Raporda Cihan'ın ağır işkenceye maruz bırakıldığı ve apartmanın altıncı katından atılmadan önce öldürülmüş olduğu kayıt altına alındı.
2012 yılında Cihan Ailesi bu raporla birlikte dosyayı canlandırmak için Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başvuruda: Süleyman Cihan’ın kaybedilmesinde sorumluluğu olan kişilerin isimlerini vererek haklarında şüpheli sıfatıyla kamu davası açılmasını talep etti. Sürüncemede bırakılan dosya güvenilir kanıtlar ve tanıklar olduğu halde zamanaşımı devreye sokularak kapatıldı.”
Süleyman Cihan dosyasının adalet sağlanmadan kapatıldığını belirten Ocak, adalet sağlanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.