10 Ekim Ankara Katliamı’nın 6. yılı: İllerden anmalar

10 Ekim 2015’te Ankara Gar önünde gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenler illerde yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2021
  • 15:39

Ankara 10 Ekim 2015’te “Barış ve Demokrasi Mitingi”ne yönelik IŞİD’in canlı bomba saldırısıyla Gar önünde gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenler pek çok ilde yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

Adana

Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde, katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te anma yapıldı. Eylemde ortak basın metnini KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan okudu. İktidarın katliamdan sorumlu olduğunu vurgulayan Aydoğan ölenleri asla unutmayacaklarını ifade etti.

Katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, konuşmasında “İnadına barış. Çünkü biz barış için büyük bir bedel ödedik. İnadına barış diyorum” ifadelerini kullandı. 

Eylemde TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, katliamı ve sorumluları lanetleyen konuşmalarda, yaşamını yitirenleri andılar.

Malatya

Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Özalper Sağlık Ocağı önünden, 10 Ekim Anıtı’nın olduğu Barış Parkı’na kadar yürüyüş yapıldı.

Katliamın gerçekleştiği saatte saygı duruşuyla başlayan anmada, KESK Malatya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Malatya Şube Eşbaşkanı Sakine Doğan açıklama yaptı.

Katliam sonrası gerçekleşen duruşmaların adaletten uzak olduğunu vurgulayan Doğan, adalet ve barış talep ederek mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

Muğla

KESK, DİSK, TMMOB ve Muğla Tabip Odası, Sınırsızlık Meydanı’nda anma gerçekleştirdi. Anmada basın metnini okuyan Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran katliamı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

Aydın

Emek ve Demokrasi Platformu kent meydanında anma eylemi gerçekleştirdi. Anmada Aydın Tabip Odası Başkanı Adalet Çıbık basın metnini okudu. Barış mücadelesinin, yitirdikleri arkadaşlarının emaneti olduğunu dile getiren Çıbık “Bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Didim’de de 10 Ekim Didim Umut Tiyatrosu Sanat, Kültür, Turizm ve Barış Derneği ile Emek ve Demokrasi Platformu anma düzenledi. Cemevi’nden Ankara Gar katliamında yaşamını yitiren Elif Kanlıoğlu adına açılan Elif Kanlıoğlu Barış Parkı’na yürüyüş yapıldıktan sonra, anma saygı duruşu ile başladı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği adına ortak bildiriyi, 10 Ekim Didim Umut Tiyatrosu Sanat, Kültür, Turizm ve Barış Derneği Başkanı Türkan Şener okudu.

Katliamın tanıklarından olan Seyhat Tekin, Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan konuşarak katliamda yitirilenleri  andı.

Şırnak

HDP Şırnak İl Örgütü, parti binası önünde anma eylemi yaptı. “Gar katliamı 6 yıldır kanayan bir yaradır” yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, katliamı yapanların hala görev başında olduğuna dikkat çekti.

Antalya

Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde saat 10.04’te anma gerçekleştirdi. Anmada, yaşamını yitirenler için resimlerinin olduğu pankart üzerine karanfiller bırakıldı. 

Urfa

Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde anma gerçekleştirildi. Eylemde konuşan Urfa SES Şube Eşbaşkanı Eylem Salar, katliamda yaşamını yitirenleri anarak barış mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Adıyaman

Emek ve Demokrasi Platformu, Demokrasi Parkı’nda anma yaptı. Anmada söz alan Eğitim Sen Adıyaman Başkanı Abdullah Demir, yaşamını yitirenleri unutmayacaklarını ve katliamı yapanları affetmeyeceklerini vurguladı.

Dersim

Emek ve Demokrasi Güçleri, Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yaptı. Eylemde basın metnini okuyan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şube Başkanı Özcan Gürtaş, katliam davasındaki gelişmelere ilişkin "Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil" dedi.

Gürtaş, konuşmasının sonunda katliamda yaşamını yitirenleri unutmadıklarını ve unutmayacaklarını ifade etti.

Diyarbakır

Diyarbakır'da DİSK, KESK, TMMOB, TTB, siyasi partiler ve kitle örgütlerinin çağrısıyla Koşuyolu Parkı'nda eylem yapıldı. Eylemde basın metnini Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan okudu. İktidarın katliamın sorumlusu olduğunu dile getiren Ceylan barış mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti.

HDP Diyarbakır İl binası önünde provokatif bir şekilde oturma eylemi yapanlar, dün kayıp yakınlarının eyleminde olduğu gibi, anma eylemine de provokasyon girişiminde bulundu. Eyleme katılanlara küfür ve hakaretler eden provokatörler, kitlenin tepki göstermesi üzerine polis koruması altına alandan çıkarıldı.

Rize

Fındıklı Demokrasi Güçleri, ilçe meydanında açıklama yaptı. Eylemde açıklamayı yapan Hasan Zorlucan, "Faşizme karşı mücadelede şehit düşen bütün canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz" ifadelerini kullanarak konuştu.

Artvin

Arhavi ilçesinde, katliamda yaşamını yitiren Elif Kanlıoğlu'nun mezarı başında anma etkinliği düzenlendi.