10 Ekim Ankara Katliamı davasında 13’üncü duruşma

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 13’ncü duruşması Ankara Adliyesi'nde görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2021
  • 14:21

10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklar yönünden tefrik edilen dosyasının 13. duruşması Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Katliama ilişkin 16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici yönünden devam eden davanın duruşmasında Kuteybe Hammet ve Ömer Yetek’in tanık olarak ifade vermesi bekleniyordu. IŞİD ile ilgili istihbarat örgütlerine bilgi sattığını iddia eden Hammet duruşmaya ikinci kez gelmezken, IŞİD’in medya işlerinde çalıştığını söyleyen Ömer Yetek, mahkeme salonuna gelmeyerek SEGBİS ile ifade verdi.

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Ömer Yetek “Allah’ın dışında hiçbir şeye yemin etmem. Mahkemenize inancım gereği yemin etmem” dedi. Polislerin kendisine şantaj yaptığını iddia eden Yetek “Aileme zarar vereceklerini söylediler, ifadelerin birçoğu gerçek değil. İfadeleri kabul etmiyorum. 10 Ekim Ankara Gar Katliamına ilişkin medya dışında bilgim yok” dedi. Sorulan isimleri de bilmediğini söyleyen Yetek, “Bayanları da inancım gereği tanımıyorum zaten. İfade geçersizdir. Benim isimlerle de ilgili bilgim yok” dedi.

Mahkeme başkanı müdahalelerini sürdürdü

Mahkeme başkanının ifadelere müdahalesi bu duruşmada da devam etti. Geçtiğimiz duruşmada tanığın, IŞİD’li İlhami Balı ile konuşurken askerlerle birlikte hareket ettiğini açıklaması üzerine isimleri söylemesini engelleyen mahkeme başkanı, bu kez de avukatların Yetek’e yönelttiği sorulara “davayla ilgili olması gerektiği” şeklinde müdahale etti. Tanık Ömer Yetek de avukatlara “Siz beni sorguluyorsunuz, ben yargılanıyorum, bunu yapmayın” diye yanıt verdi.

Yetek’in beyanlarına avukatlardan suç duyurusu

Muhammed Cengiz Dayan’ı tanımadığını söyleyen Yetek “Ben orada mümkün mertebe örgütten uzak durdum. Bir şey bilince, bilgi almanın peşine düşünce örgüt öldürüyordu” dedi. Avukatların sorularını yanıtlayan Yetek “Benim ifademi baştan aşağı polis yazdı. İsimleri eylemleri ben ne bildim ne duydum. Ben Ebu Zeynep’i kesinlikle tanımıyordum. Mustafa Güneş’i ben Türkiye’den tanıyorum. Örgüt içerisinde ne yaptığını bilmiyorum” dedi. Ancak 2018’deki ifadesinin avukatının tanıklığında işkenceyle alındığı iddiasını sürdüren Yetek, avukatların “İlgili polisler hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu?” sorusuna, ‘hayır’ yanıtı verildi. Ömer Yetek’in yalan beyanda bulunduğunu belirterek hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep eden avukatlar “Muhammed Cengiz Dayan da sıradan bir örgüt üyesi olarak değil, örgüt yöneticiliği ve insanlığa karşı suç kapsamında yargılaması gerekir. Hakkında ek iddianame düzenlenerek bu dosyaya sanık olarak getirilmeli” dedi.

Bir sonraki celsede Ömer Yetek’in zorla getirilmesi için ara karar yazılmasını talep eden avukatlar gerçek sorumluların ortaya çıkması için sundukları taleplerin sürekli reddedildiğini belirtti.

Davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici’nin hapishaneden bağlandığı SEGBİS kayıt sisteminde sorun yaşanması üzerine duruşmaya ara verildi.

Avukatların talepleri reddedildi

Aranın ardından devam eden davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. “Adıyaman IŞİD örgütlenmesinin yöneticisi Mustafa Dokumacı’nın eşi Ulkar Mamadova’nın tanık olarak dinlenmesine; sınır ötesi operasyonla yakalandığı duyurulan, Türkiye emiri olarak ilan edilen Kasım Güler'in dosyasının getirtilmesine, tutuklu sanık Erman Ekici'nin dijital materyallerinin getirtilmesine” karar verildi.

Aynı zamanda avukatların taleplerinin yanı sıra IŞİD medya sorumlusu Ömer Yetek hakkındaki suç duyurusu talebinin de reddine karar verildi. Bir sonraki duruşma 17 Şubat 2022 saat 10.00'a ertelendi.