İzmir'de 10 Ekim anmaları

İzmir’de 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 6. yıl dönümünde anma gerçekleştirildi. Katliamda öldürülenler için mezarlıklarda anma yapıldı, gerçekleştirilen konuşmalarda katliam lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ekim 2021
  • 19:00

İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri ile 10 Ekim Barış Derneği’nin çağrısı ile anma gerçekleştirildi. Katliamda öldürülen Berna Koç, Ayşe Ayşeniz, Mustafa Budak ve Piro Yıldırım mezarları başında anıldı.

Anmalarda ilk önce saat 12.00’de Doğançay Mezarlığı’nda bulunan Ayşe Yıldırım, Berna Koç mezarlarına gidildi. Ardından Kaynaklar Mezarlığı’nda bulunan Mustafa Budak’ın, Ayrancılar Mezarlığı’nda Piro Yıldırım’ın mezarı ziyaret edildi.

Sırasıyla her üç mezarlıkta 10 Ekim’de katledilenler ve mücadelede ölümsüzleşenler için saygı duruşunda bulunuldu. Mezar anmalarında ilk konuşmayı KESK dönem sözcüsü ve BES Başkanı Mustafa Güvenç yaptı. Güvenç şunları ifade etti:

“Bundan 6 yıl önce o dönem ülkede yaşanan savaş politikalarına karşı taleplerimizi haykırmak için KESK, DİSK, TMOOB, TTB, siyasi partiler, ileri demokrat devrimci kurumlar, barış ve demokrasi ve barış isteyenler olarak 10 Ekim 2015 yılında Ankara’ya miting çağrısı yaptık. O dönemdeki savaş politikalarına karşı insanlar ölmesin demek için barış, adalet ve eşitlik talebimizi bir kez daha haykırmak için gittik.  Ankara garında yürüyüş başlamasından kısa bir süre sonra her taraf savaş alanına döndü. IŞİD çeteleri tarafından 101 canımızı kaybettik.”

Güvenç katliamlara değinerek “10 Ekim bize bir kez daha Türkiye tarihinin katliamlar tarihi olduğunu bir kez daha gösterdi. Denizlerden, Şeyh Bedrettin’den, 12 Eylül'de yapılan katliamlardan biliyoruz” dedi. Konuşmasını mücadelenin devam ettiğini vurgulayarak bitiren Güvenç’in ardından 10 Ekim Barış Derneği adına Mustafa Özdağ söz aldı. Özdağ şunları ifade etti:

“Bundan 6 yıl önce emekten, barıştan korkanlar bu ülkede kendi iktidarlarının devamı için ellerinde sadece barış, emek yazan pankartlar dışında hiçbir şeyi olmayan bizleri kalleşçe katletti. Sadece bizleri değil orada olan olmayan bütün canlarımızı katlettiler”

Özdağ son olarak şunları vurguladı:

“Bu katliam 2 tetikçi tarafından değil bile isteye isteye organize bir şekilde daha önceden planlanmış bir şekilde gerçekleştirildi. Bu katliamı gerçekleştirenler ve planlayanlar bu katliama ortak olanlar emek ve barıştan korkanların gerçekleştirdiği katliamdır diyen Özdoğan, bizler katilleri tanıyoruz. Katillerin hepsi yargılanıncaya kadar bu davanın peşini bırakmayacağız. Adalet mücadelemiz devam edecek. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu ülkeye barış gelecek”

Konuşmaların ardından mezara karanfiller bırakıldı.

Mezar anmalarına sık sık "Katil IŞİD hesap verecek", "10 Ekim’i unutma unutturma", "Onlara sözümüz barış olacak" sloganlar atıldı. Mezar ziyaretleri boyunca polis ve jandarmanın yoğun baskısı vardı.

Kızıl Bayrak / İzmir