İkitelli’de 10 Ekim eylemi

10 Ekim Katliamı’nın yıl dönümü vesilesi ile İkitelli’de eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ekim 2021
  • 18:00

Emek ve Meslek örgütlerinin çağrısı ile İkitelli’de 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıl dönümü vesilesi ile eylem gerçekleştirildi. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Parti, Halkaların Demokratik Partisi ve Proleter Devrimci Duruş’un çağrısını yaptığı eylem, katliamda yaşamını yitirenler adına saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

Mücadele eden herkes hedef haline getirilmiş, keyfi tutuklamalar gerçekleştirilmiştir. Ekonomik ve siyasal krizin derinleşmesi ile içeri de saldırganlık/dışarı da savaş politikaları artırılmıştır. İçeride toplumsal muhalefete dönük saldırılar ve katliamlar, şovenizm zehri ile halkları birbirine düşürmek, dışarıda ise emperyalistlerin saldırganlık ve savaş suçunun bir parçası olan adımlar atılmıştır.

Katliama giden sürece baktığımızda, AKP iktidarı hezimet yaşadığı 7 Haziran 2015 seçimlerini yok hükmünde saymış, ardından hem cihatçı terörü kullanmış hem polis şiddetini arttırmıştır. Hedefinde devrimci ilerici güçler yer almıştır. Ankara saldırısı ve öncesinde gerçekleştirilen saldırılar böylesi bir yönelimin sonucu olarak yaşanmıştır. Gerici iktidar yaptığı açıklamalarla, doğrudan ve dolaylı saldırıları ile halkı dehşete düşürüp, toplumsal muhalefeti sindirerek korku imparatorluğunu güçlendirme ve sürdürme hedefiyle hareket etmiştir.”

“Katliamların hesabı sorulacak”

Açıklamanın devamında aynı dönem gerçekleşen Diyarbakır ve Suruç katliamları ile saldırıların tırmandırıldığı belirtildi. AKP-MHP iktidarının gerici, baskıcı rejimlerini sürdürmek için saldırılarına aynı şekilde devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İşçi ve emekçilerin var olan yoksulluğa sefalete karşı örgütlü mücadeleyi güçlendirmelerinden, sesini yükseltmelerinden korkuyor. İktidarın baskı, zorbalık, katliamlarla ülkeyi kendileri için dikensiz gül bahçesine dönüştürmek için tüm kurumları kullanarak saldırılarını sürdürüyor. AKP kendisine herkesin biat etmesini, boyun eğmesini, yoksulluğa, sefalete, açlığa karşı ses çıkarmamasını ve toplumun katliamlara karşı gözünü yummasını istiyor. Fakat işçi ve emekçiler mazlum halklar, baskı ve zorbalık altında ezilen toplumsal kesimler tüm saldırılara rağmen sesini yükseltiyor. Sermayenin ve iktidarın saldırılarına karşı öfke her geçen gün artıyor. Bizler baskı, zorbalık, katliamlar, inkâr üzerine kurulu bu düzene karşı mücadelemizi büyüterek sürdürüyoruz. Tüm işçi ve emekçileri de bu mücadeleyi büyütmeye ve geleceğimizi hep birlikte kazanmaya davet ediyoruz. Tüm katliamların ve zorbalığın hesabını sormaya, faşizme karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Açıklamada sık sık “10 Ekim’in hesabı sorulacak”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. Açıklama, 10 Ekim’de 15.00’da İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Kadıköy’de yapacağı eyleme çağrı yapılarak sonlandırıldı.

 

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece