İzmir'de 10 Ekim anıtı açıldı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Ankara Katliamı anmasında 10 Ekim anıtının açılışını yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2021
  • 14:05

10 Ekim katliamın 6. yılında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla 10 Ekim anıtının açılışı yapıldı, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Anma için bir araya gelen kitle İzmir Alsancak Garı’nın karşısındaki barış anıtının yapıldığı yerde toplanıldı. Basın açıklamasından önce 10 Ekim'de yaşamını yitirenlerin anısını yaşatmak için yapılan anıtın açılışı gerçekleştirildi. Açılışta İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer konuşma yaptı. Soyer, 6 yıl önce Ankara’da yaşanan katliama değinerek barış ve demokrasi mücadelesinin sürdürüleceğini ifade etti ve 10 Ekim’de yitirilenleri andı.

"10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir"

Ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu ve şunları ifade etti:

"Bombayı atan IŞİD militanları görünse de katliamın gerçek azmettiricisinin bugünkü siyasal iktidar ve devlet güçlerinin olduğu o kadar açık ki. Tıpkı Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Suruç katliamları gibi, her şey ortada devlet üç maymunu oynuyor"

"10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir" diyen Sarı açıklamanın devamında şunları vurguladı:

"Halihazırda ceza dosyası kapsamında 16’sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünden yargılama devam etmekte olup davanın duruşması; 24 Kasım’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir" 

Ardından söz alan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ şunları belirtti:

"Şunu iyi bilsinler ki hiçbir güç bizi bu ülkeye barışı ve özgürlüğü getirmemize engel olmayacak. Bu ülkenin insanların barışa ve demokrasiye olan inancını ortadan kaldıramayacaksınız" 

Anma eyleminde 10 Ekim ailelerinden Hatice Çevik de söz aldı ve şunları vurguladı:

"Bu anıtı içinde yaşadığımız karanlığın aydınlığa çıkışının kapısı olarak görüyorum. 6 yıldır hayatımız eskisi gibi değil. Bizi hayatta tutan, mücadele azmi, adaleti getireceğimiz olan inancımız. Adaleti biz sağlayacağız"

Eylemde Evrim Mak, Katliamdan yaralı kurtulan Cevat Aktaş, Elif Özdemir, Katliamdan yaralı kurtulan Mustafa Çeker de konuşma yaptı.

Eylem "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Faşizme karşı omuz omuza", "Karanlığa teslim olmayacağız", "10 Ekim’i unutma unutturma" sloganları atılarak sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir