Metal işçileri virüs salgınına dair taleplerini açıkladı

Bursa’daki çok sayıda fabrikadan işçiler Metal İşçileri Birliği (MİB) aracılığıyla koronavirüs önlemlerinin alınmasıyla ilgili taleplerini ortaklaştırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Mart 2020
  • 21:25

Bursa’da başlıca otomotiv ve metal fabrikalarından işçiler, koronavirüs salgınıyla ilgili işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için taleplerini belirledi.

Bursa’da başta Tofaş, Renault, Tredin, Beyçelik, Çimtaş, Mastaş, Bosch, TKG, Maysan, Aka, Karsan, Pres Metal, Teknik Malzeme, Delphi’den işçiler olarak salgını kaygıyla izlediklerini ifade eden işçiler, ülkede neredeyse bütün halka açık alanların kapatıldığına değinerek “Ancak yaşayarak görüyoruz ki, fabrikalarda gerçek anlamda bizim sağlığımızın düşünüldüğü tedbirler alınmıyor. işte bu yüzden biz işçiler acilen aşağıdaki teplerimizin karşılanmasını istiyoruz” diyerek taleplerini açıkladı.

Diğer fabrikalardan işçilere de MİB’e ulaşma ve taleplerini ortaklaştırma çağrısı yapılan açıklamada sıralanan talepler şöyle:

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri derhal alınmalı ve denetlenmelidir!

Bu kapsamda acil olarak;

- Çalıştığımız fabrikalar günlük olarak dezenfekte edilmelidir!

- Yurtdışından fabrikalarımıza giren her bir üretim malzemesi geldiği tarihe bakılmaksızın dezenfekte edilmelidir.

- Hepimize kaliteli koruyucu malzeme temin edilmeli ve bu malzemeler sıklıkla değiştirilmelidir.

- Normal günlerin aksine besin değeri yüksek ve hijyenik koşullarda hazırlanmış yemek verilmelidir. Ara dinlenme molalarında da vitamin değeri yüksek meyveler vb. verilmelidir

- Çalışma süreleri kısaltılmalı, sayı baskıları yapılmamalı ve fazla mesailer sonlandırılmalıdır.

- İşyeri hekimleri sürekli olarak bulunmalıdır. Vücut direncinin düşmesi vb. durumlarda ücretli izin verilmeli, dinlenme imkanları sağlanmalıdır.

- Kreş hakkından mahrum kalan işçilere çocuklarına bakmak için anne babalardan birine ücretli izin verilmelidir!

- Hepimiz için erişilebilir ve ücretsiz test imkanı sağlanmalıdır

- Fabrika girişlerinde ateş ölçümü vb. önlemler düzenli olarak kontrol yapılmalıdır,

- Salgının ülkedeki durumuna ilişkin net açıklamalar yapılmalı ve bir an önce tüm işçiler için makul süre ücretli izinler gündeme alınmalıdır.