Avukatlar için ‘Yaşam Nöbeti’: “Adalet yalnızca Ebru ve Aytaç’ın talebi değil”

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için gerçekleştirdiği ‘Yaşam Nöbeti’ni sürdürüyor. Gözaltılar serbest bırakıldı, önlük giyen bir kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ağustos 2020
  • 18:50

Ölüm orucundaki avukatlar Ebru ve Aytaç’ın taleplerinin karşılanması için gerçekleştirilen ‘Yaşam Nöbeti’ devam ediyor. Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu’nun Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi önünde gerçekleştirdiği eylemde ‘adalet’ talebi haykırılarak avukatların derhal tahliye edilmesi istendi. Polis ablukası altında süren nöbette, Avukat Ebru Timtik’in müvekkili Eser Çelik gözaltına alındı.

“Buradaki ses adaletin sesidir”

Bugünkü nöbette Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi adına Av. Dinçer Çalım konuştu. Av. Çalım şunları ifade etti:

“Adalet talep ediyoruz. Günlerdir buradayız. Arkadaşlarımızın cezaevinde kalmaları uygun değil. ATK bunu son derece net bir şekilde dile getirmiştir. Tedaviyi kabul etmedikleri için hastanede kalmaları uygun değildir. Arkadaşlarımızın derhal salıverilmesi gerekiyor. Adalet Bakanlığı’nın buradaki sese kulak vermesi gerekir. Buradaki ses adaletin sesidir. Adil yargılanma bir haktır, adalet talebi bir haktır, arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır.”

“Ebru, Aytaç, Özgür ve Didem’in durumu kritik”

Ebru ve Aytaç’ın durumunun kritik olduğuna değinerek İzmir’de ölüm orucunda olan tutsaklar Didem Akman ve Özgür Karakaya’yı hatırlatarak şunları ifade etti:

“Ben İzmir’den geliyorum. Orada da ölüm orucunda olan iki eylemci var, Didem ve Özgür. Onların da durumları son derece kötü, sağlıkları bozulmuş durumda. Özellikle Didem’in bileklerinde morluklar oluşmuş durumda. Bileklerinin üzerinde iltihaplar oluşmuş durumda. Tek başına kaldığı için, refakatçisi olmadığı için, bundan dahi mahrum bırakıldığı için sağlığı gittikçe bozulmakta. Bütün bunları göz önüne alarak buradaki sese kulak vermesi gerekir. Arkadaşlarımızı tahliye etmesi gerekir.”  

“Bu sistem tecavüzcüyü koruyor”

ÇHD 2. Başkanı Av. Ümit Büyükdağ söz alarak ölüm orucundaki avukatların tahliyelerini istedi. 

Ebru ve Aytaç hastaneye kaldırıldığından beri nöbette olduklarını belirten Av. Büyükdağ şunları ifade etti:

“Yargıtay’dan karar beklemeye devam ediyoruz. Bugün biliyorsunuz, bu sistemin bir tecavüzcüyü nasıl koruduğunu gördük. Gece tahliye edildi, ölüme sebebiyet verdiği halde tahliye edildi. Bu sistem tecavüzcüyü koruyor, arkadaşlarımızı ilgili bir karar vermekte ise her geçen gün gecikiyor. Yargıtay’a görevini hatırlatıyoruz. Kendisine verilen onlarca dilekçenin artık sonucunu bize iletmek zorunda. Bekliyoruz, beklemeye de devam edeceğiz.”

“Şimdi iş bize düşüyor, bu sesi yükseltelim”

Yaşam Nöbeti’nde söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise ölüm orucundaki avukatların seslerini yükseltme çağrısı yaptı. “Saatleri sayılan bu ülkenin vicdanıdır. Bu ülkenin halklarının ta kendisidir. Ya buna sahip çıkıp bu sesi yükselteceğiz, ya da hep beraber bu toprakların altında gömülmeye devam edeceğiz” vurgusu yapan Piroğlu şöyle konuştu:

“Derler ki eski Mısır’da mezar evler varmış, insanlar öldüğünde evine gömerler ve üstünde yaşamaya devam ederlermiş. Her yeni ölümde o toprağı bir daha kazar yeniden gömerlermiş. Ülke bir mezar ülkeye dönüştü. Ölülerimizin üstüne basarak yaşıyoruz. Ve ölümün sırasının bize gelmesini bekliyoruz, adaletsizliğin, hukuksuzluğun sırasının bize gelmesini bekliyoruz. Ben diyorum ki beklemenin hiçbir karşılığı olmadığını gördük. Eğer saatleri saymaya başladıysak, eğer zamanı saymaya başlamışsak şimdi bize iş düşüyor, Şimdi bu sesi yükseltelim, bu talebi yükseltelim. Çünkü ses bizim sesimiz, talep bizim talebimiz.”

“Adalet talebi yalnızca Ebru ve Aytaç’ın talebi değildir. Bu ülkenin talebidir. Kendisine tecavüz eden serbest bırakılan, kendisi yaşamına son veren kadının talebidir!”

Gözaltılar serbest, yeni gözaltı

Hastane önünde gözaltına alınan ve 2 gündür Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan 10 kişi bugün Çağlayan’da İstanbul Adliyesi’nde mahkemeye çıkarıldı. İfade işlemlerinin ardından 10 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Hastane önünde Avukat Ebru Timtik’in müvekkili olan Eser Çelik, avukatların tahliyesini isteyerek eylem yapmak isteyince gözaltına alındı. “Ebru ve Aytaç’ın talepleri kabul edilsin” yazılı önlükle oturma eylemi yapmak isteyen Çelik, polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.