“Hepimiz Ebru’yuz, hepimiz Aytaç’ız!”

16 avukat örgütü 27 Ağustos günü akşam saat 19.00’da İstanbul Barosu önünde ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ağustos 2020
  • 19:58

16 avukat örgütü 27 Ağustos günü akşam saat 19.00’da İstanbul Barosu önünde ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için eylem gerçekleştirdi.

İstanbul Barosu önüne yığınak yapan polis, Kaymakamlık yasağını gerekçe göstererek eylemi engellemeye dönük girişimde bulundu. Fakat avukat örgütleri polisin engelleme girişimine rağmen basın açıklamasını Baro’nun bulunduğu ara sokakta gerçekleştirdi.

Basın açıklaması yapılmadan önce Kaymakamlık yasağına dair kısa bir bilgilendirme yapıldı. 16 Avukat örgütü adına konuşan Av. Sinan Zincir şunları ifade etti:

“Öncelikle Beyoğlu Kaymakamlığının almış olduğu kararı kınıyorum. En basit demokratik haklarımızı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkımızı, basın açıklaması hakkımızı, Anayasal haklarımızı dahi engelleyen, engellemeye çalışan bu tutumu kınıyoruz. Biz avukatlar evimizin önünde, iş yerimizin önünde, Baromuzun önünde bir basın açıklaması yapmaya çalışıyoruz, bunu engelliyorlar. Bu keyfi bir tutumdur, bu tutum kabul edilemezdir.

Geçen hafta bugün, yine aynı bu vakitte Ebru ve Aytaç için basın açıklaması yaptık, taleplerimizi dile getirdik, Ebru’nun ve Aytaç’ın taleplerini haykırdık. Geçen hafta basın açıklamasına müdahale etmeyen kolluk kuvvetleri, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü, Beyoğlu Kaymakamlığı bugün hangi gerekçe ile basın açıklamasını engellemeye kalkıyor? Bu anti demokratik tutumu kabul etmeyeceğiz. Avukatlar konuşacak! Avukatları susturamayacaksınız. Baroları susturamayacaksınız. Bu ülkenin kazanılmış tüm kalelerini, demokrasi mücadelesinin tüm kalelerini yok etmeye çalışıyorlar.

Ebru’nun, Aytaç’ın direnişini, Ebru’nun, Aytaç’ın haykırışını, Ebru’nun, Aytaç’ın Türkiye halkları için, Türkiye’nin yoksulları için, Türkiye’nin emekçileri için girdiği bu direnişi alanlarda, meydanlarda, adliyelerde, hastane önlerinde haykırmamızı engelleyemeyeceksiniz. Hepimiz Ebru’yuz, hepimiz Aytaç’ız! Onların talepleri bizim talebimizdir. Onların direnişi bizim direnişimizdir.

Hukuk mücadelesinin 16 kıymetli kurumunun çağırısıyla bugün buraya geldik. 16 tane hukuk örgütünün, Türkiye’nin her yerinde haykıran baroların, Türkiye’nin her yerinde Ebru ve Aytaç için haykıran meslek örgütlerimizin sesini kısamayacaksınız. Biat etmeyeceğiz, susmayacağız, bu faşizme, bu zulme direnmeye devam edeceğiz.

Ebru dirhem dirhem ölüyor. Bugün 238. Gün. Artık avukat görüşünde bize kısıtlı imkanlarla verilen 15 dakikalık avukat görüşünde dahi Ebru arkadaşımız konuşamıyor. Sadece bir iki kelime yazarak meramını anlatmaya çalışıyor. Açlık grevcileri, ölüm orucu direnişçileri için gerekli olan suyu alamıyor. Vitamin alamıyor. Konuşamıyor. 90 kiloluk mücadele arkadaşımız, yoldaşımız 33 kiloya düştü. Niye düştü? Ebru’yla derdiniz ne? Halkın Hukuk Bürosu’yla derdiniz ne? Çağdaş Hukukçular Derneği’yle derdiniz ne? Bu toprakların özgürlükçü demokrat avukatlarıyla derdiniz ne? Çünkü işkencelerinizi açığa çıkarttık. Çünkü yalanlarınızı açığa çıkarttık. Çünkü mazlumların avukatlığını yaptık. Çünkü Kürt halkının avukatlığını yaptık. Çünkü katledilen Kürt gençlerinin bedenlerini bu avukatlar topladı. Onun için gözaltına alındık, onun için yargılandık, onun için siyasi talimatlarla siyasi mahkemelerde bizleri rehin aldılar. Susmayacağız, direneceğiz, Ebru’yu ve Aytaç’ı yaşatacağız. Onların yaşamadığı bir yaşamı kabul etmeyeceğiz. Bu nedenle bugün, yarın, her yerde, her alanda, her platformda faşizme karşı adalet mücadelesini yükselteceğiz. Hepimiz Ebru’yuz, hepimiz Aytaç’ız demeye devam edeceğiz.”

Basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı. Eylemi gerçekleştiren avukat örgütleri ise şunlar:

-Adalet İçin Hukukçular

-Avukat Hakları Grubu

-Avukat Hareketi

-Avukatlar Sendikası

-Çağdaş Avukatlar Grubu

-Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube

-Demokrasi için Hukukçular

-Hukukta Sol Tavır Derneği

-Hukuk Hareketi Platformu

-Kartal Hukukçular Derneği

-Katılımcı Avukatlar

-Özgürlükçü Demokrat Avukatlar

-Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şube

-Sosyal Hukuk

-Toplumsal Hukuk

-Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı

Kızıl Bayrak / İstanbul