491. F Oturması: Mehmet Ali Çelebi serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 491. F Oturmas'nda hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi'nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2021
  • 16:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 491. F Oturmas’nda hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi’nin serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini İHD üyesi Ferit Barut okudu. Hapishanelerde hasta mahpusları tedavilerinin engellendiğini vurgulayan Barut şunları söyledi: 

“70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi; Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulmakta iken,  tedavi amacıyla geçici olarak  Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi’ne gönderilmiştir. Kronik böbrek yetmezliği, kan kanseri, yüksek tansiyon hastası olan,  mide kanaması ve felç geçiren, işitme ve görme kaybı, denge sorunları, hafıza kaybı yaşayan, haftada 3 defa diyalize giren ve kan kanseri nedeni ile kemoterapi tedavisi gören  Çelebi tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda olmasına rağmen infaz ertelemesi taleplerine halen olumlu yanıt verilmemiştir. Hapishanede tutulduğu her gün Çelebi’yi ölüme yaklaştırmaktadır” 

Çelebi’nin 18 Mayıs tarihinde Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nden gönderdiği mektubunda Mart ayının ilk haftasında mide ağrılarım dolayısıyla hapishane idaresine dilekçe yazarak doktora çıkmak istediğini ama bu talebinin uzun süre karşılanmadığını belirte Barut hastaneye gittiğinde Çelebi’nin söylediklerini şöyle aktardı: 

“Hastanede yapılan tetkiklerde mide kanaması geçirdiğim söylendi.  Ayrıca böbreklerimin iflas etmiş olmasından ötürü de haftada 3 gün diyalize girmekteyim. Denge problemi yaşadığım için tek başıma  bir yerlere gidip gelmekte zorlanmaktayım. Kendimi sürekli yorgun hissediyorum. Hastalıklarından kaynaklı olarak zamanımın çoğunu yatağımda geçirmek zorunda kalıyorum. Önceden yakını görme sorunu yaşıyordum, şimdi hem uzağı hem yakını görmekte zorlanıyorum, sesleri duymakta zorlanıyorum, algılamada, düşünmede, hatırlamada güçlükler yaşıyorum.  İhtiyaçlarını karşılamakta zorlandığım için bir arkadaşı refakat için benim yanıma koydular” 

Çelebi’nin kanser olma ihtimalinin de olduğunu belirten Barut devamında şunları söyledi:

“Mehmet Ali Çelebi, halihazırda  haftada 3 gün diyalize girmesinin yanı sıra ayrıca kemoterapi almaktadır. Yüksek tansiyon, geçirmiş olduğu felç ve diğer pek çok hastalığı nedeniyle hapishanede yaşamını sürdürebilmesi imkansız hale gelmiştir. Kanser tedavisinin hapishanede yapılabilmesinin mümkün olmadığı bilinmektedir. Hapishanenin olumsuz koşulları, yeterli beslenme ve hijyen imkanlarından yoksunluk ve tek başına yaşamını devam ettiremeyecek halde olmasına rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmesi  Çelebi’nin yaşamını tehdit etmektedir. Mehmet Ali Çelebi hakkında  acilen  ceza infazının ertelenmesi kararı verilerek serbest bırakılması ve dışarıda daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması için gerekli adımların atılması sağlanmalıdır. 

İnsan hakları savunucuları olarak; Mehmet Ali Çelebi’nin tedavi hakkına erişimi önündeki engellerin kaldırılmasını, tedavisi için gereken  infaz ertelemesi kararının verilerek serbest bırakılmasını ve böylelikle sağlık ve yaşam hakkının korunmasını istiyor, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul