499. F Oturması: Atilla Coşkun serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 499. F Oturması’nda hasta tutsak Atilla Coşkun serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2021
  • 16:05

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 499. F Oturması’nda şube binasında 13.30’da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla hasta tutsak Atilla Coşkun serbest bırakılmasını istedi.         

Basın metnini komisyondan Mehmet Acettin okudu. Pandeminin sağlığa erişim dahil pek çok hak ihlalinin bahanesi haline getirildiğini belirten Acettin sağlığa erişim hakkı engellenenlerden biri olan Atilla Coşkun hakkında şunlar söyledi:                                                                 

“2007 yılından bu yana beyninde tümör olduğu belirtilen, şiddetli baş ağrıları ve görme yetisi kaybı yaşayan 35 yaşındaki hasta mahpus Atilla Coşkun, 2015’ten bu yana Düzce T Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır. Coşkun, tedavisinin yapılamaması yanında, ceza infaz süresi dolmuş olmasına rağmen ‘iyi halli olmadığı’ gerekçesiyle 6 aydır tahliye edilmeyerek de ölüme sürüklenmektedir.

Hastalığı, 2007 yılında geçirdiği bir kaza sonrası yapılan tetkiklerde tespit edilen ve tedavisine başlanamadan gözaltına alınarak tutuklanan Coşkun’un rahatsızlıkları tutukluluğu süresince artmış, götürüldüğü hastanelerde ağrı kesici verilerek hastalığı geçiştirilmiş ve 2 yıl sonra serbest bırakılmıştır.

Atilla Coşkun rahatsızlıkları devam etmesine rağmen 2015 yılında tekrar tutuklanmıştır. Ailesi tarafından verilen bilgiye göre; Beynindeki kitle büyümeye devam etmekte, sol gözü % 99 görme yetisini kaybetmiş bulunmaktadır. Sağ gözü de tümörden etkilenen Coşkun, tedavi için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülmekte, ancak ağrı kesici ve antidepresan ilaçlar verilerek geri gönderilmektedir. Doktorları tarafından verilen bilgiye göre, yapılacak bir beyin ameliyatı % 90 felç ya da ölüm riski barındırmakta ve ameliyat sonrası iyi bir bakım gerektiğinden hapishane koşullarında ameliyatı yapılamamaktadır.”

Acettin, Coşkun’un ceza infaz süresi dolmuş olmasına rağmen tahliyesinin engellenerek sağlık ve yaşam hakkının ağır risk içine sokulduğunu belirterek “Atilla Coşkun ve tüm hasta mahpusların derhal serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul