486. F Oturması: Duran Razmik serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 486. F Oturması’nda hasta mahpus Duran Razmik’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Temmuz 2021
  • 14:16

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 486. F Oturması’nda hasta mahpus Duran Razmik’in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Hapishanelerde, mahpusların temel insan haklarına yönelik ihlallerinin arttığını belirten Yoleri, sağlık hakkı ve tedaviye erişimde yaşanan sorunların pandemi süreci ile daha da boyutlanması, mahpusların yaşam haklarına ağır tehdit oluşturduğunu ifade ederek yetkilileri sorunun çözümü içim göreve çağırdı.

Yoleri Duran Razmik’in durumu hakkında şunları söyledi:

2014 yılından bu yana tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren ve felç yanında kalp hastalığı, diyabet, tiroid, astım, el ve ayaklarda uyuşma gibi sağlık sorunları da bulunan 95 yaşındaki Duran Razmik, ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak durumda olmamasına rağmen, halen Maltepe L Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır. 

2 çocuğu ve eşini trafik kazasında kaybetmesinin ardından geçirdiği felç nedeni ile tekerlekli sandalyeye mecbur kalan ve 2 bakıcısının yardımı ile yaşamını sürdüren Duran Razmik, evine gasp ve hırsızlık için giren bir kişiyi vurması nedeni ile 2014 yılında tutuklanmış, önce Silivri sonra Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutulmuştur. Yaşının ileri olması, sağlık durumu ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olması nedeniyle 2020 yılında imza atmak şartı ile serbest bırakılmıştır. 

Duran Razmik 6 Mayıs 2021 tarihinde infaz ertelemesi ile ilgili rapor almak için Adli Tıp Kurumu’na gitmiş, işlemlerin uzaması nedeniyle o gün imzaya yetişemediği için tekrar tutuklanarak Maltepe Hapishanesi’ne gönderilmiştir.”

 Razmik ile görüşen gönüllü avukatın tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan Razmik’in, yanında kalan koğuş arkadaşlarının yardımı ile yaşamakta olduğunu ve revire dahi çıkarılmadığı yönünde şikâyeti olduğunu belirttiğini dile getiren Yoleri son olarak şunları söyledi:

“İnsan hakları savunucuları olarak; Duran Razmik ve tüm hasta, yaşlı ve engelli mahpusların, sağlık ve yaşam haklarının korunması çerçevesinde serbest bırakılmalarını istiyor, yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul