489. F Oturması: Ahmet Çakal serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 489. F Oturması'nda hasta tutsa Ahmet Çakal serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ağustos 2021
  • 13:43

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 489. F Oturması’nda hasta tutsa Ahmet Çakal serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini İHD üyesi Nuray Şimşek okudu. F Otumaları’nda özellikle hasta mahpusların sesi olmaya çalıştıklarını belirten Şimşek Ahmet Çakal hakkında şunları söyledi:

“Şakran 2 No’lu T tipi hapishanesinde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta mahpus Ahmet Çakal’ın; “Varis, Boyun Fıtığı, Gastrit, Uyku Bozukluğu, Alerji, yaygın yağ kistleri, Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı), Akciğer (amfizem), Prostat Büyümesi” gibi pek çok hastalığı mevcuttur. Buna ek olarak, vücudunun şişmesi nedeniyle, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiş; yapılan tetkikler sonucu mide kanseri teşhisi konmuş ve onkoloji bölümünce kemoterapi uygulanması kararı verilmiştir. Kemoterapi tedavisine başlanan Çakal’ın tahliyesi için avukatı tarafından infaz erteleme başvurusunda bulunulmuştur.

Tedavisinin yapıldığı hastane tarafından 25.05.2021 tarihinde düzenlenen raporda " kemoterapi süresince cezanın tehirinin uygun olacağı" belirtilmiş, Adli Tıp Kurumu ' da ‘infazının ertelenmesi’ yönünde görüş bildirmiştir. 

Bu raporla yeniden infaz ertelemesi başvurusu yapılmasına rağmen savcılık tarafından “devlet ve toplum güvenliği açısından tehlike oluşturması’ ve itirafçılığı kabul etmemesi” gerekçe gösterilerek infaz erteleme talebi reddedilmiştir. İlgili karara itiraz edilmiş ancak itiraz infaz hakimliği tarafından da reddedilmiş, Ahmet Çakal'ın tedavi ve yaşama hakkı tehlikeye atılmıştır.”

Ahmet Çakal’ın hekimleri kemoterapi nedeniyle mide kanaması, iç kanama veya bağırsak kanaması olabileceği uyarısı yapmış olmasına rağmen, 24 Haziran’daki iç kanama bulgusu nedeniyle Yeşilyurt Hastanesine sevkinin 7 saat sürdüğü belirtildi. Bu durumun bile yaşam hakkı ihlali olduğunu ifade eden Şimşek şunları vruguladı:

“İnsan hakları savunucuları olarak, adeta ölüme terk edilen ağır hasta mahpus Ahmet Çakal nezdinde tüm hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve çağırıyor, Ahmet Çakal ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul