485. F Oturması: İsmail Tanboğa serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 485. F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2021
  • 15:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 485. F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu. Hapishanelerde mahpusların tedavi ve sağlığa erişimine getirilen engellemelerin yaşam haklarına tehdit oluşturduğunu belirten Acettin, İskenderun T Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen 22 yaşındaki İsmail Tanboğa’ya dair şunları ifade etti:

"Yoğun ağız içi yaraları, boğaz ağrısı ve sırt ağrısı olan, böbrek rahatsızlığı yaşayan, dişleri dökülen, yoğun kusma şikayetleri bulunan Tanboğa yemek yiyemediği için mama ile beslenmektedir. Bu nedenle gittikçe zayıflamış ve vücut ağırlığı 35 kiloya kadar düşmüştür. Arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamayan ve ihtiyaçlarını göremeyen Tanboğa'ya gerekli tedavi ve diyet beslenme olanakları sağlanmamakta buna rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmektedir."

Tanboğa'nın 9 Şubat 2021 tarihinde Covid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisi alındığını belirten Acettin, yaşam riskinin katlanarak arttığına dikkat çekti.

İHD İskenderun Şube avukatlarının, Tanboğa'nın tedavisinin yapılması talebiyle Şubat 2021'de İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunduğunu hatırlatan Acettin şunları vurguladı:

"Başsavcılığın talimatı doğrultusunda Tanboğa, Mayıs 2021'de yeniden İskenderun Devlet Hastanesi'ne götürülmüş, farklı polikliniklerde yapılan muayene ve tetkikler sonucunda hazırlanan 6 Haziran 2021 tarihli heyet raporunda; 'Cezasının infazı, doktoru ve reviri olan cezaevinde yapılabilir. Hayati tehlikesi yoktur' denilmiş ancak durumunun tam tespiti için 'İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderilmesi' önerilmiştir. Bunun üzerine Tanboğa, İstanbul ATK'ye götürülmüş, yapılan tetkiklerin ardından İskenderun'a geri getirilmiştir. Ve şimdi ATK'den gelecek sonuç beklenmektedir."

İsmail Tanboğa ve tüm ağır hasta tutsakların tedavilerinin yapılabilmesi için serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Acettin şunları belirtti:

"Mahpusların sağlık hakkı yanında yaşam haklarının korunması noktasında yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Açıklama, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "İsmail Tanboğa serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" taleplerinin dile getirilmesinin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul