493. F Oturması: Devrim Ayık serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 493. F Oturması'nda hasta tutsak Devrim Ayık'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Eylül 2021
  • 14:08

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 493. F Oturması’nda hasta tutsak Devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Meral Nergiz Şahin okudu. Hapishanelerdeki sorunlara çözüm üretilmediğini, çözümsüzlük ve artan hak gaspları mahpusların yaşamını giderek çekilmez hale getirdiğini vurgulayan Şahin Ayık hakkında şunları söyledi:

“2015 yılında tutuklanan ve halen Eskişehir H Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta mahpus Devrim Ayık; Antalya L Tipi Hapishanesi’nde tutulurken daha da ilerleyen Crohn hastalığının tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından, 2019 yılı Ekim ayında, tedavisi yapılabilsin diye, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, ancak henüz tedavisi devam ederken, 4 Aralık 1999 günü tutuklanmıştır. Hastalığının ilerlemesi üzerine 17 Mart 2020 tarihinde yeniden tahliye edilmiş ancak, tedavisi tamamlanmadan Ocak 2021’de yine tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesine götürülmüştür.

Crohn hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçiren ve bağırsaklarının bir bölümü çıkarılan Devrim Ayık, ailesinin yaşadığı Antalya’ya sevk talebine rağmen Eskişehir’e gönderilmiştir. 15 Nisan tarihinde Eskişehir H Tipi hapishanesinden ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde; yeniden tutuklandıktan sonra götürüldüğü Edirne ve Eskişehir hapishanelerinde  hastalığının hızla ağırlaştığını, Eskişehir’e ilk getirildiğinde, rutubetli ve böceklerle dolu bir karantina koğuşunda tutulduğunu ve sevk sırasında yolda su dahi verilmediğini, 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopiden sonra, doktoru tarafından; hastalığın daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmenin sağlanması gerektiği söylenmiş olmasına rağmen, hapishane idaresinin adım atmadığını, bu nedenle sağlığının ve yaşamının tehdit altında olduğunu belirtmiştir.”

Ayık’ın annesinin aktardıklarını ifade eden Şahin Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi ve son olarak şunları ifade etti:

“İnsan hakları savunucuları olarak; Covid 19 bulaş riski de göz önüne alınarak, Devrim Ayık ve başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere tüm yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için; kamuoyunu duyarlı olmaya, yetkilileri göreve çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul