487. F Oturması: Memduh Kılıç serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 487. F Oturması'nda ağır hasta tutsak Memduh Kılıç'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Temmuz 2021
  • 13:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 487. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Memduh Kılıç’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Meral Nergis Şahin okudu. Suruç’ta ölümsüzleşenlerden Cemil Yıldız’ın İHD ve komisyonlarının üyesi olduğunu belirten Şahin “Cemil Yıldız ve yitirdiğimiz tüm canları saygıyla anıyor, Suruç için adalet, herkes için adalet istiyoruz” dedi.

Şahin, Memduh Kılıç hakkında şunları söyledi:

“Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 30 yıllık  mahpus Memduh Kılıç, ileri derecede KOAH, Tüberküloz, kronik faranjit, reflü, kronik alerji hastası olup, tüberküloz nedeniyle sol akciğerinin 3/2’si ameliyat ile alınmış ve aynı akciğerinde tehlikeli mantar enfeksiyonu oluşmuştur. Sağ akciğerinde de ciddi şekilde hasar oluştuğu belirtilen Kılıç, solunum cihazı kullanarak yaşamını idame ettirmektedir. 

Sık sık öksürük nöbetleri yaşayan,  nefes almakta zorlanan, halsizlik, ödem, baş dönmesi ve reflü nedeniyle yemek borusunda ileri derecede tahribat  ve buna bağlı beslenme sorunları bulunan,  bu nedenle tek başına yaşamını sürdürmekte zorlanan Kılıç'ın, tedavisinin de  pandemi nedeniyle sürdürülemediği, bu durumun sağlik ve tedavi hakkı yanında yaşam hakkını da tehdit ettiği bildirilmektedir.  

Tedavisinin, İstanbul, Ankara ve İzmir deki tam teşekküllü hastanelerde mümkün olduğu yönündeki Sağlık Kurulu raporlarına rağmen; Memduh Kılıç,  Mart 2020 de İstanbul Maltepe Hapishanesinden Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi hapishanesine sürgün sevk yapılmıştır.

Memduh Kılıç; hem Sağlık Bakanlığına hem de Adalet Bakanlığına dilekçeler yazarak, acilen bir ambulansla ya İzmir Menemen R Tipi ya da İstanbul Metris R Tipi Hapishanesi'ne naklinin yapılması, karantinaya alınıp, test yaptırılıp uzman doktorların kontrolüne alınmasının sağlanmasını istemiş, ancak bu taleplerine yanıt alamamıştır.”

Kılıç’ın rahatsızlıklardan kaynaklı ötanazi başvurunda bulunduğunu belirten Şahin, yaşam hakkı için Kılıç’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul