“Hasta tutsak Mahmut Badur serbest bırakılsın”

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 29 yıldır tutsak olan Mahmut Badur’un sağlık durumuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2021
  • 18:39

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 29 yıldır tutsak olan Mahmut Badur’un sağlık durumuna dair İzmir Konak’ta basın açıklaması yaptı. Basın metnini İHD adına Ahmet Çiçek okudu. 

Hapishanelerde tecride ve hak ihlallerine karşı açlık grevlerinin 268. gününe gelindiği belirtilen açıklamada, pandemide tecridin ve hak ihlallerinin ağırlaşmaya devam ettiğine dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Dışarıda, pandemi ve ona dayalı ölümler devam etmesine rağmen, yeni normalleşme süreci yaşanırken, normalleşmenin uğramadığı yerler, hapishaneler oldu. Hala kısıtlı sayıda kapalı görüşler yaptırılıyor. Hala hastaneye gidişlerde sorunlar yaşanıyor. Hala sohbet, spor, atölye gibi aktiviteler yaptırılmıyor. Hala keyfi uygulamalarla haklar tırpanlanıyor.

“Diğer yanda ise denetimli serbestlik hakkı gelen insanların, yeni heyet uygulaması ile bu hakları elinden alınıyor ve 6 ya da 8 ay sonraya atılarak infazları yaktırılıyor. Böylesi hak ihlallerinin yaşandığı hapishanelerde; hasta mahpusların hastaneye gidiş gelişlerindeki çıplak arama dayatması, tedaviye ulaşım haklarının çeşitli gerekçelerle engellenmesi, zaman zaman ilaçlara ulaşamamaları… gibi sorunlar da gözlenmektedir.”

Açıklamanın devamında, 29 yıldır tutsak olan hasta Mahmut Badur’un durumuna ilişkin bilgilendirme yapıldı. 1965 Mardin/Midyat/Kutlubey doğumlu olan 56 yaşındaki Mahmut Badur’un, 1992 yılı sonuna doğru tutuklandığı ifade edildi. Müebbet hapis cezasına hükümlü olan Badur’un 29 yıldır tutsak olduğu, çeşitli hapishanelerde bulunduktan sonra şu anda Ödemiş T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulduğu belirtildi. İHD’nin hasta mahpuslar listesinde yer alan Badur’un sağlık durumuyla ilgili şunlar ifade edildi:

“Badur, Uzun zamandır kalp hastasıdır. İki kez kalp krizi geçirmiş, anjiyo olmuş ve kalbinde stent bulunmaktadır. Stent, uzun zaman önce takıldığı için, stentin değişmesi gerekmesine rağmen değiştirilmemektedir. Böbreğinin biri alınmış, buna bağlı olarak düzenli bir şekilde kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Ailesinden aldığımız bilgiye göre dizlerinde sıvı kaybı oluşmuştur. Bunların yanı sıra dizleri su toplayıp şiştiği için en son dizlerinden su alınmıştır. 

“Dikkat edilirse Badur, hapiste kaldığı sürede birçok yeni hastalığa ve eski hastalıklarının derinleşmesine maruz kalmıştır. Bu süreç böyle devam ettiği sürece olumsuzluklar artacak ve geri dönülemez noktaya gelinecektir.”

Hapishanelerdeki görevlilerin ve devlet yetkililerinin hasta mahpuslara yaklaşımlarını insan hakları savunucularının yakından takip etmeye devam edecekleri ifade edilen açıklama, Badur başta olmak üzere hasta mahpusların tedavilerinin yerine getirilmesi serbest bırakılmaları çağrısıyla son buldu.