490. F Oturması: Mesude Pehlivan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 490. F Oturması'nda hasta tutsak Mesude Pehlivan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ağustos 2021
  • 16:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 490. F Oturması’nda hasta tutsak Mesude Pehlivan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Jiyan Tosun okudu. Orman yangınları bir bütün olarak ekolojik yıkıma neden olduğunu dile getiren Tosun,  yangınları söndürmekte yetersiz kalan iktidar, mahpusların yaşam hakkını korumada da yetersiz kalmakta, tedavi ve sağlığa erişim hakkı ihlalleriyle başlayan süreçler, yaşam hakkı ihlallerine varmakta olduğunu belirtti. 

Tosun Mesude Pehlivan hakkında şunları söyledi:

“Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Mesude Pehlivan; 19 Aralık Katliamı sırasında Bayrampaşa Hapishanesi’nde 6 kadın mahpusun diri diri yakıldığı koğuştan yaralı olarak  kurtulmuş, katliam sırasında koğuşa atılan kimyasalların etkisi ile bir süre sonra mide kanserine yakalanmıştır. Mide kanseri yanında kemik tüberkülozu hastalığı ve bu hastalıklara bağlı ciddi rahatsızlıkları olan  Pehlivan, hapishane koşullarında tedavisi sağlanamadığı halde, 16 yıl boyunca, Bayrampaşa, Bakırköy ve Silivri ve Gebze hapishanelerinde tutulmasının ardından,  tedavi maksadı ile  infaz ertelemesi kararı verilerek tahliye edilmiş, ancak henüz tedavisi tamamlanmadan yeniden tutuklanmıştır.

Yeniden tutuklanmasının ardından, 10 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirildiğimiz 246. F Oturmasında ve 18 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 373. F Oturmasında da durumuna dikkat çektiğimiz Mesude Pehlivan; 2016 yılında gönderdiği mektubunda; Silivri 9 nolu kapalı ceza infaz kurumunda kalırken mide kanseri hastası olduğunu, kemoterapi tedavisi de dahil her tür tedavisinin engellendiğini, hastalığının giderek kötüleştiğini, buna rağmen tek kişilik hücrede tutulduğunu, belirtmiştir.”

Mesude Pehlivan’ın İHD’ye gönderdiği son mektubunda tedavisi için Kandıra Hapishanesi’ne sevk istediğini ama hala yanıt gelmediğini söylediğini belirterek avukatının da adli tıpa sevk taleplerine olumlu bir yanıt gelmediğini aktardı.

Tosun son olarak şu ifadeleri kullandı:

“İnsan hakları savunucuları olarak; Mesude Pehlivan’ın tedavi hakkına erişimi önündeki engellerin kaldırılmasını, tedavisi için gereken  infaz ertelemesi kararının verilerek serbest bırakılmasını ve böylelikle sağlık ve yaşam hakkının korunmasını istiyor, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul