492. F Oturması: Hasan Kaymaz serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 492. F Oturması'nda hasta tutsak Hasan Kaymaz'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ağustos 2021
  • 14:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 492. F Oturması’nda hasta tutsak Hasan Kaymaz’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Mehmet Acettin okudu. Hapishanelerdeki sorunlara çözüm üretilmediğini, çözümsüzlük ve artan hak gaspları mahpusların yaşamını giderek çekilmez hale getirdiğini vurgulayan Acettin Kaymaz hakkında şunları söyledi:

 “Elazığ T Tipi Hapishanesinde tutulan 58 yaşındaki Hasan Kaymaz, 1986 yılından beri Epilepsi ve 2007 yılından bu yana kanser ve kalp hastasıdır. 8 ay önce Covid 19’a yakalan Kaymaz’a, Epilepsi ve kanser hastalığı nedeni ile yüzde 95 engelli raporu verilmiştir.  

Yargılaması devam ederken serbest bırakılmasının ardından siyasi sığınma talebinde bulunduğu İsviçre tarafından 2013 yılında Türkiye’ye iade edilmiş, Türkiye’ye gelir gelmez tutuklanmış ve 55 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 

Halen Elazığ T Tipi Hapishanesinde tutulan Hasan Kaymaz; kanser hastalığının hızla yayılması nedeniyle Kalp çevresinde bulunan damarlardaki tümörlerin alınması da dahil bu güne kadar yedi kez ameliyat edilmiştir.  Kanserin yayılması devam etmekte olup, yine kanser nedeniyle kronik böbrek yetmezliğine yakalanmıştır.” 

Acettin Hasan Kaymaz’ın kızının İHD başvurusunda yazdıklarını şöyle aktardı:

“Babam kanser hastası, 55 yıl ceza verdiler. Olay yaşandığında babam haklı olmasına rağmen kriminolojideki belgeler de haklı olduğunu göstermesine rağmen 55 yıl ceza verdiler. Tamamen kimliğine verildiğini düşünüyorum. Babam kanser hastası. Hastalığı vücuduna giderek yayılıyor ve beyine kadar ulaşmış durumda. Ayrıca kalp kapakçığında açıklık var ve nefes almakta da güçlük çekiyor. Cezaevinde ameliyat edilmesi gerektiğini söylediler ancak cezaevi şartları bu duruma uygun değil. O koşullarda sağlığına bakması da mümkün değil. Bulunduğu ortam, şartlar elverişli değil. Bundan yaklaşık 8 ay önce Covid-19 virüsüne de yakalandı. Ve hastalığı iyice nüksetti. Hastalığı mide ile böbrek arasında ve üreme devam ediyor. Ayrıca testislerine de sıçramış durumda.”

Son olarak Acettin şu ifadelerle Kaymaz’ın serbest bırakılmasını istedi:

“İnsan hakları savunucuları olarak; ağır hasta Hasan Kaymaz şahsında tüm hasta mahpusların tedaviye ve sağlığa erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için kamuoyunu duyarlılığa ve yetkilileri göreve çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul