479. F Oturması: Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 479. F Oturması’nda hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Mayıs 2021
  • 14:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 479. F Oturması’nda hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini Meral Nergiz Şahin okudu. Bu hafta açıklamada Özkan’ın hastaneye götürülürken yürümekte bile zorlanırken ellerinin kelepçelendiği, açık işkence görüntüleri de yer aldı.

Hapishanelerde tedavi haklarının engellenmesine karşı mahpusların seslerini duyurmaya çalıştığını belirten Şahin tedavisi engellenen Mehmet Emin Özkan için şunları söyledi:

“25 yıldır tutuklu, 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan halen Diyarbakır D Tipi hapishanesinde tutulmaktadır. 

Ailesinin anlatımına göre; Bugüne kadar 5 kalp krizi geçiren Özkan’ın kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve  görme  yetilerinde ciddi azalma, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunmaktadır. 

Yaşamını tek başına sürdüremeyen Özkan hakkında, 2015 yılında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından, hastalıkları nedeniyle  % 87 engellilik tespit edilmiş ve ‘cezaevinde kalamaz raporu’ verilmiş olmasına rağmen, halen tahliye edilmemiştir. İnfaz ertelemesi talepleri ise , Adli Tıp Kurumu tarafından verilen ‘cezaevinde kalabilir’ raporları ile engellenmektedir.”

Özkan’ın 4 günde 4 kez hastaneye götürüldüğünü vurgulayan Şahin “24 Mayıs günü tekrar hastaneye kaldırılmış ve yine hapishaneye geri götürülmüştür. 25 Mayıs günü yine hastaneye kaldırılan Özkan bu defa hastaneye yatırılmış ancak tedavisini zorlaştırmasına rağmen yatağa kelepçelenmiştir” dedi.

İnsan hakları savunucuları olarak, Mehmet Emin Özkan ve tüm hasta mahpusların, pandemi sürecinde serbest bırakılmasını gerektiğini belirten Şahin, kamuoyunu bu konuda duyarlılığa davet etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul