“Kadri Sancar serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 488. F Oturması’nda hasta tutsak Kadri Sancar’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Temmuz 2021
  • 15:29

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 488. F Oturması’nda hasta tutsak Kadri Sancar’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini İHD üyesi Ferit Barut okudu. Hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının ihlal edilmesine değinen Barut, hasta mahpusların tedavi hakkına erişimi ve hapishane koşullarında tedavi edilmeleri ya da yaşamlarını sürdürmeleri mümkün olmadığında serbest bırakılmaları için yetkilileri uyarmaya ve kamuoyunu duyarlı kılmaya devam edeceklerini belirtti.

Barut hasta tutsak Kadri Sancar hakkında şunları söyledi:

“Kadri Sancar, 17 yaşında iken gözaltına alınarak haksız suçlamalara maruz kalmış ve adil yargılanma hakkı ihlal edilerek 22 yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir. Cezası Yargıtay tarafından onanan Sancar için avukatları yeniden yargılama talebi ile Anayasa Mahkemesine başvuru yapmaya hazırlanmaktadırlar.

Sancar, diğer sağlık sorunlarının yanında, Hepatit- B hastası olup, gözaltında iken gördüğü işkencenin neden olduğu ciddi çene ve diş sorunları yaşamaktadır.

Hepatit B gibi, erken tedavi edilmezse siroz ve kansere yol açabileceği, bulaşıcı ve öldürücü komplikasyonlara neden olabileceği bilinen bir hastalığı olmasına rağmen, Sancar'a uzun pandemi süreci boyunca  kullanması gereken ilaçları verilmemiş, kontrol ve tetkikler için dahi hastaneye götürülmemiştir. 

Tedavi edilmezse tüm dişlerini kaybetme riski olduğu bilinmesine rağmen diş tedavisi de yapılmamıştır.

Diş hastalığının ağır sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmesine ve hali hazırda yemek yemesini engellemesi nedeniyle ciddi sorunlar ortaya çıkmış olmasına rağmen bir çözüm üretilmemektedir.”

Barut son olarak, Sancar’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul