481. F Oturması: Ali Osman Köse serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 481. F Oturması’nda hasta tutsak Ali Osman Köse’nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Haziran 2021
  • 13:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 481. F Oturması’nda hasta tutsak Ali Osman Köse’nin serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da yayınlanan videoda basın metnini komisyondan Mehmet Acettin okudu. Hapishanelerde salgın sürecinde mahpusların yaşam haklarının tehlikeye girdiğini vurgulayan Acettin Köse hakkında şu ifadeleri kullandı:

“37 yıldır hapiste tutulan 64 yaşındaki Ali Osman Köse; böbrek kanseri, dolaşım sistemi hastalıkları, hipertansiyon, işitme kaybı ve nörolojik rahatsızlıklarının ilerlemesi nedeni ile tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelmiştir.  

2021 yılı Şubat ayında, tedavi için götürüldüğü hastanede Covid-19’a yakalanan  Ali Osman Köse için, 18 Mart’ta götürüldüğü Şehir Hastanesi’nde  ameliyatla acilen kanserli böbreğinin alınması gerektiği söylenmiş, ameliyat için Edirne’ye Sevk edilmiş, oradan da acil ameliyat olması gerektiği söylenerek Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiş,  ancak hastanenin yoğunluğu gerekçesi ile, ameliyat günü dahi verilmeden, hapishaneye geri gönderilmiştir.” 

Köse’nin infazının ertelenerek serbest bırakılması yönündeki talep doğrultusunda gönderildiği Adli Tıp Kurumu’nun hapishanede kalabilir raporu verdiğini belirten Acettin devamıonda şunları söyledi:

“Avukatının ısrarlı girişimleri sonucunda,  Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde 31 Mayıs 2021 günü ameliyat edilen Köse’nin sol böbreğinin tamamı ve böbrek üstü bezi alınmış, pankreas ve dalağından da patoloji için örnek alınmıştır. Geçirdiği ağır  ameliyatın ardından yatağa kelepçelenmiş, kendisinin ve refakatçisinin itirazlarına rağmen kelepçe çıkarılmamıştır.

Ali Osman Köse, 8 Haziran 2021 günü taburcu edilerek hapishaneye geri gönderilmiştir. Hapishanede hangi koşullarda kalacağı ya da kaldığı, ne durumda olduğuna ilişkin henüz bir bilgi alınamamıştır.”

Acettin son olarak Ali Osman Köse ve ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere tüm yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul