442. F Oturması: Kemal Özçelik serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 442. F Oturması'nda hasta tutsak Kemal Özçelik’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Eylül 2020
  • 14:38

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 442. F Oturması'nda Tekirdağ Hapishanesi’nde olan hasta tutsak Kemal Özçelik’in serbest bırakılmasını istedi.

442. F Oturması için hazırlanan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Pandemi sürecinde en çok ihlalin sağlığa erişim konusunda olduğu belirtilen açıklamada “Bu pandemi döneminde; hapishane Komisyonumuza en fazla yapılan başvuru sağlık hakkıyla ilgili hak ihlalleridir diyebiliriz. Bunlar çoğunlukla; Randevulara zamanında götürülmeme, Ring araçlarının bakımsızlığı, İnsan onuruna aykırı şekilde muayene ve ilaçlar ile önerilen besinlere ulaşmadaki zorluklar en çok karşılaşılan sorunlar olarak öne çıkıyor” denildi

Metinde Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan, ağır hasta mahpus Kemal Özçelik'in durumu şu ifadeler kullanılarak anlatıldı:

Görüşüne giden Komisyonumuzun bir Avukatı şu bilgileri bizlerle paylaştı:

‘64 yaşındaki Mahpus Kemal Özçelik, ağır hastalıkları sebebiyle hapishanede kalması ağır yaşam tehlikesi oluşturmaktadır. Özçelik; doktordan aldığı raporda kalbinin %80’i ve 2 böbreği de iflas etmiş durumdadır. Kalp damarlarından 2’sinin tıkalı olması nedeniyle kalbi düzenli kan pompalayamadığından gece yatarken sık sık baygınlık geçiriyor, yer yer akciğerleri su topluyor. Hücre arkadaşları her gün Özçelik için nöbet tutuyorlar.

Günlük olarak;  en az 15-20 olmak üzere yüksek dozajda ilaç kullanıyor. Doktor, Kemal Özçelik’e, daha da dozajı arttıramayacağını bu şartlarda 2 yıl daha yaşamasının zor olduğunu ifade etmiştir. Vücudunda kolesterol seviyesi yüksek çıkıyor, bu sebeplerle de vücudu ve ayakları zaman zaman şiştiği için ayakkabı dahi giyemiyor.

10 yıl önce kalp ameliyatı olmuş, 3 damarı değişmiş. Şimdi ciddi kalp ritmi bozukluğu vardır. Eller ve ayaklarda şişmeler yaşanıyor. Kemal Özçelik, Ayaklarını taşıyamadığından bastondan destek alarak ancak yürüyebiliyor. Şeker ve hipertansiyonu var, %71 oranında süresiz engelli raporu bulunuyor. Avukat görüşmesinde oturamadığı için ayakta görüşmeyi tamamladı. Kemal Özçelik; Adli Tıp için hastaneye gitmiş, sağlık kuruluna girmiş, şimdi rapor bekleniyor.’ Rapora göre ATK(Adli Tıp Kurumu)'ya sevk edilecek.”

Son olarak Kemal Özçelik ve onun gibi ağır hasta mahpusların koşulsuz serbest bırakılması istendi.