“Nazime Avras Serbest Bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 448. F Oturması’nda Nazime Avras'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ekim 2020
  • 13:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 448. F Oturması'nda Nazime Avras'ın serbest bırakılmasını istedi.

Sosyal medyada paylaşılan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu'ndan Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Hapishanelerde koronavirüs bahane edilerek hak gaspları gerçekleştiği Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi örneği ile anlatılan metin şu ifadelerle devam etti:

"17 Ekim günü Kırıkkale hapishanesinde gardiyanlar tarafından darp edilerek öldürüldüğü iddia edilen Serkan Tümay cinayetinin en kısa sürede aydınlatılması ve faillerinin cezalandırılmasını talep ediyor, Tümay'ın ailesi ve sevdiklerine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

İsrail’de ise 'İdari tutukluluk' kararıyla Ofer hapishane konulan Mahir El-Ahres 27 Temmuz'da açlık grevine başladı. Filistinli esir Mahir El-Ahres'in sağlık durumu kötüleşiyor. Ofer hapishanesinden alınarak hastaneye kaldırılan Ahres, bugün itibariyle açlık grevinin 90. gününde. Keyfi uygulamalarla esir edilen Ahres'in taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istiyoruz."

Hapishane idaresi Avras'a "iyisin, idare et" dedi

448. F oturmasında serbest bırakılması istenen Nazime Avras hakkında ise şunlar ifade edildi:

"Bitlis’in Güroymak ilçesinde 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Nazime Avras, seçilme yükümlülüğü olmadığı gerekçesiyle görevden alınmasının  ardından 25 Kasım 2016’da 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak', 'Yardım ve yataklık etmek' iddialarıyla tutuklanır. Avras, 5 ay boyunca Bitlis E tipi hapishanesinde tutuklu kalmasının ardından Gebze Kadın Kapalı hapishanesine sevk edilir. Burada rahim kanaması geçirmesi sonucu ameliyat olur. Kardeşinin aktardığı bilgilere göre ameliyat sonrası hastanede sadece 2 gün gözlem altında tutulduktan sonra, tüm rahmi alınmasına ve kanamasının tekrar başlama riski olmasına rağmen apar topar hapishaneye götürülür. Ameliyatın ardından sağlık kontrolü için hapishane idaresine defalarca hastane başvurusunda bulunan Avras'ın talebi reddedilir. Hatta en son yaptığı hastane başvurusunda idare tarafından 'iyisin, idare et' gibi bir yanıtla başvurusu reddedilir. Kardeşi Adile Avras, ablası Nazime Avras'ın 50 yaşında, kalp ve şeker hastası olduğunu, son zamanlarda aşırı terleme şikayetinin bulunduğunu, şikayetlerinin revirce dikkate alınmadığını, hapishane koşullarında ablasının durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını ve ablası hakkında endişelerinin arttığını söylemiştir."

Açıklamada Nazime Avras'ın serbest bırakılması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul