"Cihat Özdemir serbest bırakılsın!"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 451. F Oturması'nda hasta tutsak Cihat Özdemir'in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Kasım 2020
  • 16:24

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 451. F Oturması eyleminde hasta tutsak Cihat Özdemir'in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30'da paylaşılan videoda, Hapishane Komisyonu'ndan Mehmet Acettin'in sunumuyla basın metnini sanatçı ve Cumartesi İnsanı Nur Sürer okudu. Sıtkı Berktaş'ın Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde mide kanaması geçirerek yaşamını yitirmesini üzüntüyle hatırlatan Sürer, "Pek çoğu, gerekli önlemler alındığında önlenebilir ölümler olması nedeniyle, bu ölümleri doğal kabul etmek mümkün olmayıp, mahpus cinayetleri olarak tanımlamak gerekmektedir. Tüm yetkilileri, mahpusların yaşam hakkının korunması ve mahpus cinayetlerinin durdurulması için harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi. 

Özdemir'in hastalığı hapishanede tedavi edilmediği için ilerledi

Sürer devamında hasta tutsak Özdemir hakkında şunları ifade etti:

"İki buçuk yıl önce tiroid kanseri teşhisi konulan Cihat Özdemir, 3 Aralık 2019’da ameliyat edilerek tiroid ve çevresinde bulunan lenf bezleri çıkartılmıştır. 4 gün sonra, göğsünden sarkan direnlere rağmen elleri kelepçelenip ring aracı ile hapishaneye götürülmüş, götürüldüğü Sincan Hapishanesi’nde pislik içinde bir hücreye konulmuştur. Sonrasında hastalık hızla ilerlemiş, koltuk altlarında ve boyunda bezeler, testiste kist, beyinde ise 4 cm’lik nodüller tespit edilmiş, kanser beyne, böbreklere ve testislere yayılmıştır.  

Ek olarak; bel ve boyun fıtığı, kronik otit ve % 30 işitme kaybı, pankreas enzim eksikliği, iç hemoroit, varikosel, kronik venöz yetmezliği, reflü, kronik gastrit, ciddi ağız ve diş sorunları, her iki dizinde menüsküs hastalıkları bulunan Cihat Özdemir, sık sık baygınlık yaşamakta, yoğun ağrı çekmekte, yaşamını arkadaşlarının yardımı ile sürdürebilmektedir. 

Özdemir'in ameliyat aşamasına kadar gelmiş olan bel fıtığı nedeni ile, doktoru tarafından ortopedik yatak kullanması gerektiği rapor edilmiş, ancak bu rapora rağmen ortopedik yatak alınmasına izin verilmemiştir. 6 adet azı dişi kırık ve başka diş problemleri de olduğundan yemek yemekte de zorluk yaşayan Özdemir, diş tedavisi esnasında kelepçe uygulanması zorunluluğu nedeni ile tedavi olamamaktadır."

Elif Özdemir: Cihat infazı ertelenerek de olsa serbest bırakılsın!

İnsan Hakları Savunucuları olarak pandemi nedeniyle ağır hasta, engelli, yaşlı mahpusların serbest bırakılmasını istediklerini vurgulayan Sürer "Cihat Özdemir’in infazının ertelenmesi yönündeki talebinin kabul edilerek serbest bırakılması için yetkilileri acil göreve çağırıyoruz" dedi.

Cihat Özdemir'in kız kardeşi Elif Özdemir ise konuşmasında ağabeyinin tedavisinin yapılabilmesi için defalarca tahliye ve infaz ertelemesi talebinde bulunduklarını, ancak tüm taleplerinin reddedildiğini, hapiste tedavi edilmediği için ağabeyinin hastalığının daha ilerlediğini söyleyerek Cihat Özdemir'in infazının ertelenerek de olsa serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul